Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Andersson till utskottet – efter avslöjandet om falska adresser

Här är några av dagens största inrikesnyheter.
Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hem & Hyras granskning om att runt 200 000 personer uppskattas stå skrivna på falska adresser i Sverige publicerades i går kväll i Expressen.

Nu kallas finansminister Magdalena Andersson (S) till riksdagens skatteutskott. 

Om regeringen inte agerar mot detta kommer nämligen riksdagen att göra det, säger Niklas Wykman (M), andre vice ordförande i skatteutskottet. 

– En sak som behöver prövas är att se över möjligheten om hur många personer som kan vara skrivna på en och samma adress. En mer radikal åtgärd är en folkräkning och verkligen återupprätta kontrollen över folkbokföringen. 

På tisdagen publicerade tidningen Hem & Hyra en granskning som visade att 200 000 personer står skrivna på falska adresser i Sverige. Reportaget återpublicerades i Expressen på onsdagskvällen.

Ofta handlar det om nyanlända som betalat svart för att få skriva sig på en adress de inte bor på – för att sedan hyra en lägenhet, även den svart. Prislappen för att få skriva sig på en adress kan ligga på mellan 300 kronor och 1 000 kronor i månaden, framgår det i reportaget. 

Att man som nyanländ vill skriva sig på en adress man inte bor på kan handla om att man själv vill bestämma var man vill bo och inte bli placerad i en viss kommun, som lagen annars säger. Det kan också handla om att man behöver en fast adress för att få id-kort, bankkonto och en plats på SFI. 

Av den är alltså av den anledningen – i kombination bostadsbrist – som adresser blivit en handelsvara. 

– Du kan stoppa vilken nyanländ som helst och fråga. Alla gör det. Du bor svart och hyr en adress, säger en person som Hem & Hyra pratar med.

Finansministern kallas till skatteutskottet

En som reagerade starkt på reportaget är Moderaternas skattepolitiska talesperson Niklas Wykman, som med anledning av detta nu kallat finansminister Magdalena Andersson (S) till utskottet. Han säger att det varit känt länge men menar nu att det behövs fler åtgärder än de som redan gjorts. 

Niklas Wykman, skattepolitisk talesperson för Moderaterna. Foto: FREDRIK WENNERLUND / MODERATERNA

– Det är ett väldigt allvarligt problem som vuxit. Därför vill vi att hon berättar om regeringen har några förslag för hur det här problemet ska lösas. För om inte regeringen kan agera får i så fall riksdagen göra det. Men först vill vi ge henne möjligheten att presentera om regeringen har några förslag. 

Vad bör göras? 

– En sak som behöver prövas är att se över möjligheten om hur många personer som kan vara skrivna på en och samma adress. En mer radikal åtgärd är en folkräkning och verkligen återupprätta kontrollen över folkbokföringen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.