Andersson stänger inte dörren för slopad karens

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Magdalena Andersson (S) frågades på torsdagen ut i riksdagen för första gången som statsminister.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
V-ledaren Nooshi Dadgostar ställde frågor om karensdagens framtid.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Karensdagen har återigen slopats tillfälligt på grund av pandemin.

Statsminister Magdalena Andersson (S) stänger inte dörren för att avskaffa den helt även i framtiden.

Smittan ökar i Sverige och därför har regeringen valt att på nytt slopa karensdagen tillfälligt. Den som är sjuk slipper alltså den första, obetalda sjukdagen.

Under torsdagens statsministerutfrågning i riksdagen – Magdalena Anderssons första – undrade V-ledaren Nooshi Dadgostar varför den inte tas bort permanent.

– Där är vi öppna för att se hur den kan fungera i framtiden, säger Magdalena Andersson.

”Finns en orättvisa”

Det finns yrkesgrupper som inte kan arbeta hemifrån vid till exempel en lätt förkylning, och därför drabbas mer av karensdagen än de som har den möjligheten, fortsätter hon.

– Då drabbas man av en ökad kostnad och det finns en orättvisa i det, säger Magdalena Andersson.

Hon säger sig nu vara beredd att ta ett ”rejält tag” och utreda frågan. Samtidigt får en eventuell förändring inte underlätta fusk eller överutnyttjande, tillägger statsministern.

Elkostnaderna i fokus

Flera partier valde att lyfta frågan om det höga elpriset. M-ledaren Ulf Kristersson talade om den elkris som han menar är skadlig för såväl svenska hushåll som företag och ifrågasatte att regeringen inte är öppna för att satsa på kärnkraften.

SD:s energipolitiske talesperson Mattias Bäckström Johansson undrade varför regeringen inte ger stöd till hushållen som nu drabbas av höga energikostnader.

Magdalena Andersson bollade tillbaka till den budgetreservation från M, KD och SD som gick igenom i riksdagen – men inte innehåller något sådant förslag.

– Här ber alltså Sverigedemokraterna den socialdemokratiska regeringen att städa upp efter deras misstag och vill att jag ska städa upp efter det som ni orsakade, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.