Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Andersson: SD vågar inte fälla S budget

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Finansminister Magdalena Andersson, utgår från att SD kommer att släppa fram den rödgröna budgeten. "Jag tror att de skulle få svårt att försvara för sina väljare om de skulle göra på något annat sätt", säger hon.
Foto: Lisa Mattisson Exp

Nästa vecka röstar riksdagen om budgeten.

Finansminister Magdalena Andersson, S, bedömer att SD släpper igenom regeringens budgetförslag.

Hon tror inte att SD vågar svika sitt vallöfte till pensionärerna.

– Jag tror att SD får oerhört svårt att förklara det för de pensionärer som har röstat på dem i förhoppning att få sänkt skatt, säger finansministern till Expressen.se.

På onsdag nästa vecka röstar riksdagen om budgeten. Tre förslag kommer att läggas - regeringens, alliansens och Sverigedemokraternas. De sistnämnda har möjlighet att fälla regeringens budget genom att rösta på alliansens men har ännu inte bestämt sig.

Kan bli regeringskris

Om SD fäller regeringens budget kan det leda till regeringskris för Stefan Löfven som har sagt att han inte tänker "administrera någon annans budget".

Finansminister Magdalena Andersson, S, utgår från att SD kommer att släppa fram den rödgröna budgeten eftersom partiet inte vågar riskera pensionärernas ilska.

- Jag tror att de skulle få svårt att försvara för sina väljare om de skulle göra på något annat sätt. I valrörelsen har de drivit sänkta skatter för pensionärer och i så fall skulle de bryta sin egen praxis för att stoppa förslag om sänkt skattesänkning för pensionärer, säger Andersson.

Samarbete över blockgränserna kan rädda

Statsminister Stefan Löfven sa till Expressen i helgen att det finns sätt att hantera budgetfrågan utan att avgå om SD skulle fälla regeringes budget. Han syftade på samarbete över blockgränserna. Enligt finansministern förs nu budgetsamtal i riksdagen med alla partier utom SD. Magdalena Andersson öppnar för samarbete på flera områden.

- Vi ser stora utmaningar där vi behöver modernisera Sverige och göra investeringar i skola, utbildning och i att ungdomar får jobb. Där är vi naturligtvis intresserade av att söka stöd utanför blockgränserna för det, säger Andersson.

SD: "Regeringen vägrar tala med oss"

Sverigedemokraterna anser att finansministern håller pensionärsskatten som gisslan.

– Det är uppenbart att det finns en samsyn mellan regeringen och oss om att man bör sänka pensionärsskatten och höja a-kassan. Men att försöka framhålla att det är vi som förhindrar när anledningen till att de här satsningarna eventuellt inte blir verklighet är att regeringen vägrar tala med oss, säger Henrik Vinge, pressekreterare för vikarierande SD-ledaren Mattias Karlsson.

Centerpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Emil Källström har svårt att förstå regeringens samarbetsvädjan.

- Frågan är vad man ska prata om. Det är vårt förslag, det är regeringens och det är Sverigedemokraternas och de ska ställas mot varandra. Vi har inte varit med och bidragit till regeringens budget på något sätt och nu är den lagd.

FP vill att regeringen bestämmer sig

Folkpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Erik Ullenhag menar att Socialdemokraternas tal om samarbete mest handlar om ord. Men han är ändå mer öppen än C.

"Trots detta är vi i alliansen beredda att tala om enskilda sakfrågor som energipolitiken, men först måste ju regeringen vara överens om vad de själva vill", säger han i en skriftlig kommentar.

Budgetomröstning 4 december - det här kan hända

Sverigedemokraterna följer praxis

De lägger sitt förslag som röstas ned och i nästa omröstning lägger de ner rösterna. Det gör att regeringens förslag sannolikt vinner.

SD röstar med alliansen

Partiet röstar på sitt eget förslag som faller och då röstar de igenom alliansens budgetförslag. Det leder till regeringskris och kan innebära nyval. Men det kan också bli tal om att ombilda regeringen till en bredare lösning.

SD röstar med regeringen

Partiet lägger sitt förslag som läggs ner. Därefter röstar man igenom regeringens budget som då går igenom.

Ny budget

Även om SD fäller regeringens budget behöver det inte betyda att regeringen avgår. Ett alternativ kan vara att komma tillbaka med ett nytt budgetförslag som är förankrat hos några av de andra allianspartierna.

Nyval

Utlyses av statsministern eller av ett misstroendevotum. Då blir det omröstning med ett krav på 175 aktiva nejröster.

Källa: Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.