Finansminister Magdalena Andersson, utgår från att SD kommer att släppa fram den rödgröna budgeten. "Jag tror att de skulle få svårt att försvara för sina väljare om de skulle göra på något annat sätt", säger hon. Foto: Lisa Mattisson Exp
Finansminister Magdalena Andersson, utgår från att SD kommer att släppa fram den rödgröna budgeten. "Jag tror att de skulle få svårt att försvara för sina väljare om de skulle göra på något annat sätt", säger hon. Foto: Lisa Mattisson Exp

Andersson: SD vågar inte fälla S budget

Publicerad

Nästa vecka röstar riksdagen om budgeten.

Finansminister Magdalena Andersson, S, bedömer att SD släpper igenom regeringens budgetförslag.

Hon tror inte att SD vågar svika sitt vallöfte till pensionärerna.

– Jag tror att SD får oerhört svårt att förklara det för de pensionärer som har röstat på dem i förhoppning att få sänkt skatt, säger finansministern till Expressen.se.

På onsdag nästa vecka röstar riksdagen om budgeten. Tre förslag kommer att läggas - regeringens, alliansens och Sverigedemokraternas. De sistnämnda har möjlighet att fälla regeringens budget genom att rösta på alliansens men har ännu inte bestämt sig.

Kan bli regeringskris

Om SD fäller regeringens budget kan det leda till regeringskris för Stefan Löfven som har sagt att han inte tänker "administrera någon annans budget".

Finansminister Magdalena Andersson, S, utgår från att SD kommer att släppa fram den rödgröna budgeten eftersom partiet inte vågar riskera pensionärernas ilska.

- Jag tror att de skulle få svårt att försvara för sina väljare om de skulle göra på något annat sätt. I valrörelsen har de drivit sänkta skatter för pensionärer och i så fall skulle de bryta sin egen praxis för att stoppa förslag om sänkt skattesänkning för pensionärer, säger Andersson.

Samarbete över blockgränserna kan rädda

Statsminister Stefan Löfven sa till Expressen i helgen att det finns sätt att hantera budgetfrågan utan att avgå om SD skulle fälla regeringes budget. Han syftade på samarbete över blockgränserna. Enligt finansministern förs nu budgetsamtal i riksdagen med alla partier utom SD. Magdalena Andersson öppnar för samarbete på flera områden.

- Vi ser stora utmaningar där vi behöver modernisera Sverige och göra investeringar i skola, utbildning och i att ungdomar får jobb. Där är vi naturligtvis intresserade av att söka stöd utanför blockgränserna för det, säger Andersson.

SD: "Regeringen vägrar tala med oss"

Sverigedemokraterna anser att finansministern håller pensionärsskatten som gisslan.

– Det är uppenbart att det finns en samsyn mellan regeringen och oss om att man bör sänka pensionärsskatten och höja a-kassan. Men att försöka framhålla att det är vi som förhindrar när anledningen till att de här satsningarna eventuellt inte blir verklighet är att regeringen vägrar tala med oss, säger Henrik Vinge, pressekreterare för vikarierande SD-ledaren Mattias Karlsson.

Centerpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Emil Källström har svårt att förstå regeringens samarbetsvädjan.

- Frågan är vad man ska prata om. Det är vårt förslag, det är regeringens och det är Sverigedemokraternas och de ska ställas mot varandra. Vi har inte varit med och bidragit till regeringens budget på något sätt och nu är den lagd.

FP vill att regeringen bestämmer sig

Folkpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Erik Ullenhag menar att Socialdemokraternas tal om samarbete mest handlar om ord. Men han är ändå mer öppen än C.

"Trots detta är vi i alliansen beredda att tala om enskilda sakfrågor som energipolitiken, men först måste ju regeringen vara överens om vad de själva vill", säger han i en skriftlig kommentar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag