"Reformutrymmet är noll", säger Magdalena Andersson om den svenska ekonomin. Foto: Lisa Mattisson Exp
"Reformutrymmet är noll", säger Magdalena Andersson om den svenska ekonomin. Foto: Lisa Mattisson Exp

Andersson (S): "Det är mycket dystra siffror"

Publicerad

Magdalena Anderssons bild av svensk ekonomi är mörk.

Men regeringen föreslår inget stort besparingspaket.

- Bara genom att finansiera reformerna fullt ut kommer göra att vi ligger mycket bättre till än i dag, säger finansministern.

Nu öppnar hon för att slopa överskottsmålet.

Både tillväxten och det finansiella sparandet ser betydligt sämre ut än vad man trodde i våras. Men den nya finansministerns bedömningar skiljer sig inte särskilt från Anders Borgs bedömningar vid Harpsund för någon månad sedan.

- Nu har vi en budget där vi bara kommer att föreslå fullt ut finansierade reformer. Det är första gången på flera år. För varje år har den förra regeringen genomfört ofinansierade skattesänkningar, säger Magdalena Andersson.

Planerar inga besparingar

Sverige ligger i dagsläget två procent ifrån överskottsmålet vilket gör att den nya regeringen inte planerar några stora besparingar.

- Reformutrymmet är noll, säger Magdalena Andersson.

Magdalena Andersson beskriver det finansiella sparandet som de sämsta siffrorna vi sett sedan budgetsaneringen.

- Det är mycket dystra siffror vi ser, säger hon.

Finansministern har under valrörelsen hållit en hård linje som varit tydlig i att överskottsmålet i sin nuvarande form behövs för att hålla ordning och reda i ekonomin och bygga skyddsvallar. Nu öppnar hon för att slopa överskottsmålet.

"Gjort oss redo"

- Någon gång när vi befinner oss i det läget när andelen äldre är så mycket större och vi har gjort oss redo och betalat av på statsskulden, då kan det bli läge att ändra på överskottsmålet, säger Magdalena Andersson.

Finansministerns kritik mot den förra regeringens genomförande av skattesänkningar som jobbskatteavdraget är stark. På pressträffen i Rosenbad menar hon att det var rätt att stimulera ekonomin under krisen, men att det borde ha varit tillfälliga stimulanser och inte permanenta skattesänkningar. Trots det vill regeringen inte rulla tillbaka jobbskatteavdraget.

- Det har vi varit tydliga med under hela valrörelsen. Det finns andra skatter som vi tycker mer lämpliga att höja än jobbskatteavdraget, säger Magdalena Andersson.

Orosmoment i den svenska ekonomin är bland annat att sjukskrivningarna återigen ökar, den äldre delen av befolkningen ökar markant de kommande åren. Samtidigt väntas exportutvecklingen fortsatt vara svag.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag