Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Andersson (S): "Det är mycket dystra siffror"

"Reformutrymmet är noll", säger Magdalena Andersson om den svenska ekonomin.
Foto: Lisa Mattisson Exp

Magdalena Anderssons bild av svensk ekonomi är mörk.

Men regeringen föreslår inget stort besparingspaket.

- Bara genom att finansiera reformerna fullt ut kommer göra att vi ligger mycket bättre till än i dag, säger finansministern.

Nu öppnar hon för att slopa överskottsmålet.

Både tillväxten och det finansiella sparandet ser betydligt sämre ut än vad man trodde i våras. Men den nya finansministerns bedömningar skiljer sig inte särskilt från Anders Borgs bedömningar vid Harpsund för någon månad sedan.

- Nu har vi en budget där vi bara kommer att föreslå fullt ut finansierade reformer. Det är första gången på flera år. För varje år har den förra regeringen genomfört ofinansierade skattesänkningar, säger Magdalena Andersson.

Planerar inga besparingar

Sverige ligger i dagsläget två procent ifrån överskottsmålet vilket gör att den nya regeringen inte planerar några stora besparingar.

- Reformutrymmet är noll, säger Magdalena Andersson.

Magdalena Andersson beskriver det finansiella sparandet som de sämsta siffrorna vi sett sedan budgetsaneringen.

- Det är mycket dystra siffror vi ser, säger hon.

Finansministern har under valrörelsen hållit en hård linje som varit tydlig i att överskottsmålet i sin nuvarande form behövs för att hålla ordning och reda i ekonomin och bygga skyddsvallar. Nu öppnar hon för att slopa överskottsmålet.

"Gjort oss redo"

- Någon gång när vi befinner oss i det läget när andelen äldre är så mycket större och vi har gjort oss redo och betalat av på statsskulden, då kan det bli läge att ändra på överskottsmålet, säger Magdalena Andersson.

Finansministerns kritik mot den förra regeringens genomförande av skattesänkningar som jobbskatteavdraget är stark. På pressträffen i Rosenbad menar hon att det var rätt att stimulera ekonomin under krisen, men att det borde ha varit tillfälliga stimulanser och inte permanenta skattesänkningar. Trots det vill regeringen inte rulla tillbaka jobbskatteavdraget.

- Det har vi varit tydliga med under hela valrörelsen. Det finns andra skatter som vi tycker mer lämpliga att höja än jobbskatteavdraget, säger Magdalena Andersson.

Orosmoment i den svenska ekonomin är bland annat att sjukskrivningarna återigen ökar, den äldre delen av befolkningen ökar markant de kommande åren. Samtidigt väntas exportutvecklingen fortsatt vara svag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.