Foto: Lisa Mattisson Exp
 Foto: Lisa Mattisson Exp

Andersson om SD: "Nyfascistiskt parti"

Publicerad

Finansminister Magdalena Andersson skärper tonen mot Sverigedemokraterna ytterligare och kallar dem ett "nyfascistiskt parti".

– Okunnigt, oförskämt och ovärdigt, svarar SD-ledaren Mattias Karlsson.

Man kan inte nog understryka vikten av vad som hände i tisdags, när Sverigedemokraterna lovade att sänka regeringens budget, säger Magdalena Andersson (S).

– Här har vi alltså ett litet nyfascistiskt parti som menar att de ska ha ett avgörande inflytande och sätta dagordningen för svensk politik.

Hon anser att det enda sättet för "seriösa, etablerade" partier att lämna SD utan inflytande är att samarbeta.

TT: Vad menar du med att SD är ett nyfascistiskt parti?

– Det är ett parti som inte står för grundläggande värderingar om att alla människor är lika mycket värda som nu höjer rösten och vill diktera villkoren i svensk politik. Jag ser väldigt allvarligt på det, säger Andersson.

SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson vill inte ge sig in i någon diskussion om beteckningar, men slår tillbaka.

– Det är okunnigt, oförskämt och ovärdigt av statsrådet, säger Karlsson, som kallar utspelet för skrämselpropaganda och ett försök att undvika debatt om sakfrågor.

– Jag tycker att Magdalena Andersson borde be våra väljare om ursäkt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag