Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Andersson om Jomshofs ord: ”Fruktansvärt”

Kristersson markering mot aktionerna
Socialdemokraternas Magdalena Andersson.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Richard Jomshof (SD), ordförande i riksdagens justitieutskott
Foto: Daniel Ingmo
Statsminister Ulf Kristersson bjöd in till pressträff om Sveriges säkerhet efter mötet med samtliga paritledare.
Foto: STELLA PICTURES / STELLA PICTURES RK
Foto: SVT

S-ledaren Magdalena Andersson sågar SD-toppen Richard Jomshofs uttalande om att ”elda hundra koraner till”.

Hon menar att det bidrar till en höjd konfliktnivå. 

– Det är en helt unik händelse i Sverige att en ordförande i justitieutskott överhuvudtaget uppmanar till bokbål, men att göra det i det här läget är fruktansvärt, säger Andersson i P1 Morgon.

Det pågår en omfattande desinformationskampanj riktad mot Sverige i spåren av Rasmus Paludans koranbränning, där Sverige framställs som ”ett legitimt mål” för terrorism.

– Vi behöver ta ned tonläget och kyla ned situationen, säger Ulf Kristersson på en pressträff efter tisdagskvällens möte med de andra partiledarna. 

Hans företrädare, S-ledaren Magdalena Andersson, tycker att Kristersson hanterar situationen bra.  

– Problemet i det här är inte hur regeringen agerar, utan att ett av fyra partier i den här regeringskonstellationen inte direkt har varit konstruktiva för att dämpa stämningsläget. Då talar jag om Sverigedemokraterna, säger hon i ”P1 Morgon”.

”Höjer konfliktnivån”

Magdalena Andersson understryker i programmet att det finns ett antal saker som inte går att påverka: som att val stundar i Turkiet eller att andra aktörer sprider desinformation om Sverige. Däremot går det att påverka hur man uttrycker sig, säger hon – och hävdar att SD på flera olika sätt ”höjt konfliktnivån”.

Hon lyfter bland annat statsminister Ulf Kristerssons (M) budskap på en pressträff förra veckan då han ”manade till lugn” efter koranbränningen och aktionen med en Erdogandocka utanför Stockholms stadshus.

– Då sa han ”nu måste vi verkligen få ner spänningarna” – så går en ledande sverigedemokrat direkt efter det ut och uppmanar till bokbål, säger Andersson.  

Jomshof: ”Elda hundra till”

Det var tidigare i veckan som Richard Jomshof sa till Dagens industri att sunnimuslimernas högsta lärosäte al-Azhar-universitetet uppmaning till bojkott av Sverige ”provocerar honom”.

– Jag tycker inte att man ska göra det, men man får göra det och blir de upprörda, så elda hundra till, sa han till tidningen. 

I SVT:s ”Aktuellt” försvarade Jomshof sitt uttalande. 

– Yttrandefriheten är viktigare än Sveriges Nato-ansökan.

S-ledaren: ”Partipolitiska intressen framför Sveriges säkerhet”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.