Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Andersson och Biden i samtal om Ukraina

President Biden i möte med Finlands president Sauli Niinistö
Magdalena Andersson talade i telefon med Joe Biden.
Foto: JESSICA GOW /TT / TT NYHETSBYRÅN
Sanna Marin, statsminister i Finland.
Foto: THIERRY MONASSE / POLARIS POLARIS IMAGES
Saul Niinistö, president i Finland.
Foto: PETE MAROVICH / CNP / POLARIS POLARIS IMAGES

Vid sidan av Rysslands bombningar pågår nu diplomatin i skymundan. 

Magdalena Andersson har pratat med Joe Biden och finska Sauli Niinistö – och ska på lördagen resa till just Finland.

Dessutom ska FN:s säkerhetsråd hålla ett extramöte.

Sauli Niinistö höll efter sitt möte med Joe Biden en presskonferens där han berättade att de pratade ”grundligt” om försvarets betydelse. 

Finland och USA kommer att utveckla sitt samarbete framöver – men något inträde i Nato blir det inte, enligt Reuters. 

– Vi ska gå in i en process. Utan gå in på detaljer nu så går vi mot en process med ökat samarbete, säger Sauli Niinistö vid presskonferensen, och tillade att USA skulle ge sitt stöd till Finland vid händelse av krig. 

Magdalena Andersson deltog i samma möte, på distans. 

https://twitter.com/POTUS/status/1499907464623501332

Varken Magdalena Andersson eller den svenska regeringen har kommenterat samtalen med USA och Finland. Men det officiella statsministerkontot på Twitter skriver: 

https://twitter.com/SwedishPM/status/1499987632465616896

Andersson åker till Finland

Ledare i världen är nu i en intensiv period med många möten och träffar. Mexiko och Frankrike har tagit initiativ till en resolution med krav på att striderna upphör. Därför har FN:s säkerhetsråd satt in ett extra möte. Resolution blir dock svår att få igenom – eftersom USA kräver att Ryssland ska pekas ut som ansvarig och Ryssland har vetorätt. 

I dag, lördag, åker Magdalena Andersson och Peter Hultqvist till Helsingfors för att med sina motsvarigeter diskutera kriget i Ukraina. Andersson ska hålla ett möte med finska statsministern Sanna Marin och Peter Hultqvist ska träffa Antti Kaikkonen. 

Enligt en undersökning från Infostat har det folkliga stödet för att Sverige ska gå med i Nato ökat till 49 procent. Men än så länge finns det inga planer på att detta sker. 

Däremot närmar sig både Finland och Sverige. Under en presskonferens i går sa generaldirektör Jens Stoltenberg att länderna stärker samarbetet med försvarsalliansen.

– Vi kommer jobba nära med likasinnade partners, som Finland och Sverige. Vi har beslutat om att utbyta mer information med båda länderna, som kommer delta vid alla möten om krisen, säger han.


Kriget i Ukraina påverkar säkerhetsläget i Europa – se till att du har Expressens app för Iphone eller Android, och aktivera pushnotiser i utrikeskategorin.


President Biden i möte med Finlands president Sauli Niinistö

Jacob Hedenskog vid Utrikespolitiska institutet menar att Rysslands plan har utökats.
Presidenten höll tal efter försvarsalliansens besked.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.