Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Andersson kritiserar Borg

Socialdemokraternas ekonomiska talesperson Magdalena Andersson.
Foto: Bertil Ericson / Scanpix

STOCKHOLM. Socialdemokraterna har tagit upp den gamla idén om att sätta ett sysselsättningsmål för den ekonomiska politiken och förbereder ett resonemang om det i partiets ekonomiska vårmotion.

– Jag tror på målstyrning. Det är en viktig styråra när man utformar politiken, säger partiets ekonomiska talesperson Magdalena Andersson.

Socialdemokraterna har haft ett antal seminarier med forskare och statistiker för att resonera inte bara om investeringsmål utan också om sysselsättningsmål.

Andersson aviserar inga stora förändringar i politiken. Hon anser att de flesta förslag som partiet presenterade i höstbudgeten under Håkan Juholts och Tommy Waidelich ledning var bra.

– Men vi kan vässa lite på arbetsmarknads- och näringspolitiken, säger hon.

Arbetslösheten oroar

Hon är inte redo att presentera några nya skarpa förslag men poängterar att det är oroande att arbetslösheten biter sig fast.

– Långtidsarbetslösheten har ökat dramatiskt och problemet med matchningen ökar. Det är en konsekvens av att möjligheten att gå vidare när man blivit av med jobbet har blivit så mycket mindre, säger hon.

Det allra mest oroande, enligt Andersson, är att antalet ungdomar som varit arbetslösa länge är uppe i 20 000.

– Att vara arbetslös mer än ett halvår, är en evighet för en ung människa.

Det finns både för- och nackdelar med att sätta upp mål, enligt Andersson som har erfarenhet från det i arbetet med Göran Persson i regeringsställning.

Då fick arbetslöshetsmålet kritik för att det ledde till statistikbeteende och sysselsättningsmålet för att det är beroende av ålderssammansättningen.

– Men å andra sidan fungerade de väl för att de styrde politiken på ett väldigt bra sätt. Det sätter fokus på problemet, säger hon.

Hon vill inte ge sig in i någon sifferdiskussion om hur målen skulle kunna se ut i dag, men säger att det inte är fråga om en kopiering.

– Man måste alltid sätta mål utifrån den verklighet man har för tillfället, säger hon.

Kritiserar Borg

Andersson kritiserar finansminister Anders Borg för att han trots det höga tonläget mot bankerna inte kommer med några konkreta förslag. Socialdemokraterna vill bland annat använda statliga SBAB för att pressa ner boräntorna.

– Självklart ska vi använda oss av SBAB som prispressare. De har redan låga marginaler men kunde kanske marknadsföra sig mer, som de gjorde för några år sedan, säger hon.

Hon vill också gärna ha en diskussion om en mer likformig beskattning av banksektorn och efterlyser förslag från Anders Borg.

Några egna förslag har hon inte och hon säger samtidigt:

– Det finns ett värde att ha välkapitaliserade banker för det tjänar bolånekunderna också på i längden, men man ska inte i längden ha orimliga räntemarginaler.

På frågan om de är orimliga i dag svarar hon:

– De är höga.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.