Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Andersson kräver ett svar av Moderaterna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Magdalena Andersson vill att Moderaterna nu redogör för hur de ska behandla budgeten.
Foto: Pelle T Nilsson

Finansminister Magdalena Andersson (S) är upprörd över att Moderaterna inte kan ge, som hon ser det, klara besked om hur de tänker agera när riksdagen behandlar regeringens budget.

– Det är oroande och förvånande. Vi har tagit fram budgeten helt i enlighet med decemberöverenskommelsen (DÖ) och spelreglerna i den. Att sedan, när vi har lämnat budgeten till riksdagen, ändra spelreglerna vore märkligt, säger hon efter en debatt i riksdagen.

– I och med att budgeten är framtagen på ett sätt vi var överens om borde man vara ordhållig i det, säger hon.

Magdalena Andersson ser inte utrymme för förhandlingar om regeringens budget i riksdagens utskott, när utgiftsområde efter utgiftsområde ska behandlas var för sig. Det finns en rad frågor där de borgerliga skulle kunna skriva gemensamma reservationer och räkna med att Sverigedemokraterna skulle rösta för dem. Då skulle för regeringen viktiga delförslag i budgeten stoppas.

– Det blir ett väldigt konstigt sätt att agera, vi har haft en överenskommelse och vi har tagit i hand på den. OK att de inte vill hålla handslaget längre, men den här budgeten är framtagen utifrån de förutsättningarna, säger finansministern och syftar på DÖ.

Att dessutom, i ett läge med flyktingkris, "ställa till med spektakel i riksdagen" vore olyckligt och inte ansvarsfullt, anser hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.