Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Turkiet släpper in Sverige i Nato

Sverige och Turkiet har skrivit under ett avtal som ska innebära att Sverige kommer släppas in i Nato. Men Aras Lind från utrikespolitiska institutet varnar för att utlämningsdelen är en svaghet i avtalet och att processen för svenskt Nato-medlemskap är långt ifrån över.
Magdalena Andersson och Recep Tayyip Erdogan enades om Nato på mötet i Madrid.
Foto: BERNAT ARMANGUE / AP TT NYHETSBYRÅN
Så här ser det ut under mötet mellan Turkiet, Sverige och Finland om Nato i Madrid.
Foto: Nato
Erdogan anländer till mötet med Magdalena Andersson.
Foto: Nato
Magdalena Andersson sitter i förhandling med Turkiets president.
Foto: STEPHANIE LECOCQ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan anländer till Natomötet i Madrid.
Foto: SERGIO PEREZ / AP TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Magdalena Andersson och utrikesminister Ann Linde i bakgrunden.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Turkiet häver blockaden och släpper in Sverige och Finland i Nato.

– Ja, vi har nu nått en överenskommelse mellan Sverige, Turkiet och Finland där vi får en invitee-status, säger statsminister Magdalena Andersson.

Länderna har skrivit under ett avtal med Turkiet gällande terrorismbekämpning, slopat vapenembargo och utlämningar. 

Sverige lovar även att inte stödja YPG, PYD och Gülenrörelsen och samarbeta med turkisk underrättelsetjänst, enligt avtalet.

Efter nyheten om Sveriges avtal med Turkiet har den politiska vilden Amineh Kakabaveh hotat med att väcka misstroende mot regeringen, enligt TV4.

Förhandlingarna mellan Sverige, Finland och Turkiet hölls under upptakten till Natomötet i Madrid på tisdagen.

– Jag tycker att det är bra att vi har nått den här överenskommelsen eftersom det är bra för Sverige och svenska folkets säkerhet, säger Magdalena Andersson efter mötet. 

Medverkade under förhandlingen gjorde, förutom Magdalena Andersson, Finlands president Sauli Niinistö, militäralliansen Natos generalsekretare Jens Stoltenberg och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. 

President Erdogans stab uppger att landet fått vad de ville ha ut av förhandlingarna, rapporterar nyhetsbyrån AFP. 

Avtalet i korthet

Det tresidiga avtalet mellan Sverige, Finland och Turkiet omfattar tio punkter. Det har skrivits under av ländernas utrikesministrar.


• Sverige och Finland uttrycker sitt fulla stöd till Turkiet för hot mot landets säkerhet och slutar stödja organisationer som YPG, PYD och Gülenrörelsen.


• Sverige och Finland går med på att slå ned på PKK-aktiviteter, såväl som deras förgreningar och andra, enligt Turkiet, terrororganisationer. Ett samarbete kommer att knytas mellan länderna kring kontraterrorism.


• Sverige och Finland bekräftar att det inte råder något embargo på vapenexport till Turkiet och Sverige kommer anpassa reglerna för sin vapenexport till Nato-allierade.


• Inleda ett förstärkt samarbete med alla led i Turkiets regering, polis och säkerhetstjänst mot terrorism, organiserad brottslighet och andra utmaningar.


• Sverige och Finland ska teckna ett utlämningsavtal med Turkiet.


• Sverige och Finland går med på att utreda och stoppa finansiering av PKK och andra terrorgrupper.


• Sverige och Finland går med på att motarbeta vad Turkiet ser som ”desinformation” och motverka att ländernas lagar används för att marknadsföra terroristorganisationer och hetsa till våld mot Turkiet.


• En samverkansmekanism mellan länderna ska utvecklas för att se till att punkterna i avtalet följs.

Häver vapenembargo

Det inofficiella vapenembargot mot Turkiet kommer hävas och Sverige kommer anpassa sin vapenexportlagstiftning för att passa Nato-allierade, i samband med avtalet. 

– Den svenska lagstiftningen kan komma att tolkas annorlunda när det handlar om att sälja vapen till länder som är medlemmar i samma försvarsallians, säger Magdalena Andersson i SVT:s Aktuellt

Dessutom har Sverige och Finland förbundit sig att motverka vad Turkiet ser som ”desinformation” och att de nordiska ländernas lagar används för att marknadsföra terroristorganisationer och hetsa till våld mot Turkiet.

Att förhandlingarna gick i land beror enligt Ann Linde på hur Sverige har hanterat Turkiets oro för sin nationella säkerhet. 

– Vi ska ha större informationsutbyte våra länder emellan, så vi kan säkerställa att avtalet följs och att vi jobbar emot terrorism, säger utrikesminister Ann Linde till P1 Morgon på onsdagen. 

Hon fortsätter: 

– Ett medlemskap i Nato ställer nya krav på oss som medlemmar. Sverige och Finland kommer inte stödja dessa organisationer på något sätt som kan hota Turkiets säkerhet. Det gör vi inte heller i dag men nu är det tydligt utskrivet. 

Hot om misstroende

Sverige ska också upphöra med sitt stöd till YPG/PYD och Gülenrörelsen, som i Turkiet benämns Fetö, vilket upprört den politiska vilden Amineh Kakabaveh. 

I november slöt Magdalena Andersson och Socialdemokraterna ett avtal med Kakabaveh kring att fördjupa samarbetet med PYD och självstyret i nordöstra Syrien, för att hon skulle rösta fram Andersson som statsminister. 

Amineh Kakabaveh i riksdagen under omröstningen om vårbudgeten den 22 juni.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Socialdemokraterna är inte pålitliga, säger Kakabaveh i en TV4-intervju under tisdagskvällen där hon hotar med att väcka misstroende mot utrikesminister Ann Linde. 

Hon kallar det för ”en väldigt svart dag i svensk fredshistoria” och menar att ”det är kurdernas rättigheter man förhandlar bort”. 

Deltagarnas ”tysta” pressträff – innan beskedet

Efter förhandlingarna höll deltagarna en ovanlig pressträff - där presidenterna och statsministern, i sällskap av respektive lands utrikesministrar och Natos generalsekretare Jens Stoltenberg gick upp på scenen och poserade för fotograferna. 

Utrikesministrarna syntes hålla i vad som såg ut som dokumentpärmar som av allt att döma innehöll avtalet som gjorde att Turkiet släpper in Sverige och Finland i alliansen. 

Därefter genomfördes underskrifter på scen, innan samtliga lämnade rummet utan att ha sagt ett ord till det församlade pressuppbådet.

Foto: Nato / Nato
Foto: Nato / Nato
Avtalet i tre delar.
Foto: Nato / Nato

Bisarra presskonferensen – skriver på och reser sig upp utan ett ord

Står nu klart att Turkiet släpper in Sverige och Finland i Nato

Statsministern: Det fick Erdogan att tänka om

Turkiet häver blockaden och släpper in Sverige i Nato, bekräftar statsminister Magdalena Andersson efter tisdagskvällens förhandlingar.

Turkiet släpper in Sverige i Nato

Stoltenberg: ”Vill tacka Erdogan, Niinistö och Andersson”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.