Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Andersson i förtroendetopp – nu även bland männen

Förtroendet ökar för Magdalena Andersson – samtidigt som Ulf Kristersson halkar efter.
Statsminister Magdalena Andersson (S) har haft en stark medvind i Sifos senaste förtroendemätningar, som görs på uppdrag av Expressen.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Trenden för Moderaternas partiledare Ulf Kristersson går i stället i motsatt riktning – och avståndet mellan listans första- och andraplatsen fördjupas nu ytterligare.
Foto: OLLE SPORRONG

Magdalena Andersson (S) behåller sin starka ledning i förtroendetoppen, visar januarimätningen från Expressen/Sifo.

Nu är statsministern nummer ett bland både kvinnor och män – något som hennes föregångare Stefan Löfven hade svårt att uppnå.

Samtidigt växer uppförsbacken för oppositionen och M-ledaren Ulf Kristersson.

– Det här är en stor utmaning för Moderaterna med åtta månader till valet, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén.

Magdalena Anderssons första månader på jobbet har kantats av ministerskandaler, eskalerande smittspridning och senast Expressens avslöjande om att statsministern anlitat en städfirma som saknar kollektivavtal, vars medarbetare var efterlyst på grund av ett utvisningsbeslut. Detta till trots har S-ledaren haft en stark medvind i Sifos senaste förtroendemätningar, som görs på uppdrag av Expressen. 

Januari månad är inget undantag. Magdalena Andersson vinner ytterligare en procentenhet sedan december och samlar nu 51 procent. Fler än varannan väljare uppger alltså att de har förtroende för statsministern. 

– Det är inte enbart en smekmånad utan en väldigt bra start, hon har hållit sig runt 50 procent i tre mätningar. Sedan är det inte säkert att siffrorna står sig till valet, men det kan inte längre betraktas som en tillfällig uppgång, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo.

Ökar bland män

Det är också en högre siffra än vad tidigare statsministern och S-ledaren Stefan Löfven någonsin lyckades uppnå. En förklaring är att Magdalena Andersson – i motsats till sin föregångare – når ett allt större stöd hos män. 

För Löfven var skillnaden i förtroende mellan kvinnor och män mycket stor, men de senaste månaderna har Andersson lyckats minska avståndet. I nuläget är hon den partiledare som samlar störst förtroende hos båda könen, med 57 procent hos kvinnor och 45 procent hos män.

– Hon har stärkt sitt förtroende i alla grupper, men eftersom det generellt är en stor skillnad i opinionen mellan kvinnor och män så är det en klar tillgång att stärka förtroendet hos männen. Samtidigt kvarstår skillnaderna mellan könen i synen på de olika regeringsunderlagen, säger Toivo Sjörén.

En siffra som skvallrar om detta är andraplatsen hos kvinnor respektive män, där kvinnor tycker näst bäst om Annie Lööf (32 procent) och män Jimmie Åkesson (40 procent). 

”Utmaning för Moderaterna”

Däremot behåller Ulf Kristersson andraplatsen när båda könen räknas in. Men trenden för Moderaternas partiledare går i motsatt riktning från Magdalena Andersson, och avståndet mellan de två statsministerkandidaterna fortsätter att växa. Ulf Kristersson minskar ett par procentenheter sedan mätningen i december och samlar nu totalt 32 procent.

Enligt Toivo Sjörén är det oroväckande siffror för oppositionsledaren.

– Det är en problematiskt stor skillnad – nästan 20 procentenheter – för någon som vill utmana om statsministerposten och företräda det största oppositionspartiet, inte minst när andra opinionsmätningar också visar hur avståndet till Sverigedemokraterna minskar. Det här är en stor utmaning för Moderaterna med åtta månader till valet.

Tufft i botten

Förtroendelistans tredjeplats delas av Jimmie Åkesson (SD) och Nooshi Dadgostar (V), som båda når 29 procent. Ebba Busch (KD) och Annie Lööf (C) har tidigare under mandatperioden utmanat om topplaceringar, men befinner sig nu fortsatt i mitten med 25 respektive 24 procent. 

Desto dystrare är det för bottenligan. Såväl Nyamko Sabuni (L) som språkrören Per Bolund (MP) och Märta Stenevi (MP) backar och placerar sig under tio procent. Samtliga förändringar i månadens mätning är dock inom felmarginalen. 

– Det är ett väldigt tufft läge för alla tre. Sedan språkrören lämnade regeringen har det knappast stärkt dem, om något ser vi en försvagning, säger Toivo Sjörén.


PARTILEDARFÖRTROENDE JANUARI 2022

Partiledarförtroende januari 2022

Magdalena Andersson (S): 51 procent (+1)

Ulf Kristersson (M): 32 procent (-2)

Jimmie Åkesson (SD): 29 procent (+1)

Nooshi Dadgostar (V): 29 procent (-3)

Ebba Busch (KD): 25 procent (-1)

Annie Lööf (C): 24 procent (+2)

Nyamko Sabuni (L): 9 procent (-2)

Per Bolund (MP): 8 procent (-1)

Märta Stenevi (MP): 7 procent (-2)

Andel som uppger att de har ganska stort eller mycket stort förtroende. Förändring mot december 2021 inom parentes.

Balansvärde

Magdalena Andersson (S): +29

Nooshi Dadgostar (V): -7

Ulf Kristersson (M): -13

Jimmie Åkesson (SD): -26

Annie Lööf (C): -27

Ebba Busch (KD): -31

Märta Stenevi (MP): -45

Per Bolund (MP): -48

Nyamko Sabuni (L): -49

Andel som har förtroende i förhållande till andel som saknar förtroende.

SÅ GJORDES MÄTNINGEN

Målgrupp: Allmänheten 18-79 år.

Fråga: Hur stort förtroende har du för respektive partiledare?

Svarsalternativ: Mycket litet förtroende, ganska litet förtroende, varken eller, ganska stort förtroende, mycket stort förtroende, vet ej.

Undersökningsperiod: 7 januari till 10 januari 2022.

Metod och urval: Webbintervjuer i Kantar Sifos slumpmässigt rekryterade panel.

Antal genomförda intervjuer: 1067.

Beställare: Expressen.

Gick ut med fel datum om restriktionerna

Under en pressträff på måndagen gick Magdalena Andersson ut med nya coronarestriktioner och sade först att de ska gälla från och med fredag – något som senare ändrades till onsdag.

LÄS MER: Viktor Barth-Kron: Moderaterna måste tänka om – snabbt 

LÄS MER: Helena Gissén: Oseriösa aktörer är inget man ”råkar ut för”

LÄS MER: Slaget om Stockholm avgör valet – oro i M efter väljarras 

LÄS MER: Viktor Barth-Kron: Maktarrogansen kan stå S dyrt 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.