Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Andersson: ”Går inte att lita på Kristersson”

Ulf Kristersson: ”Kan inte se någon tydlig strategi”
Finansminister Magdalena Andersson (S) ryter ifrån efter Expressens intervju med Ulf Kristersson.Foto: KARIN WESSLEN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristersson öppnar för att budgetsamarbeta med SD i en intervju med Expressen.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Nyamko Sabuni anser att alla partier ska behandlas med samma respekt.Foto: OLLE SPORRONG

Det är slut på ”tramset” om Sverigedemokraterna, säger Ulf Kristersson i en intervju med Expressen.

M-ledaren öppnar för att budgetförhandla med SD, vilket har lett till reaktioner från såväl höger som vänster.

– Det går inte att lita på Ulf Kristersson och det är väldigt allvarligt för en statsministerkandidat, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

– Socialdemokraterna lever i en drömvärld, svarar Ulf Kristersson.

Att SD-ledaren Jimmie Åkesson sitter med i statsminister Stefan Löfvens partiledarsamtal under coronakrisen har inneburit ett skifte i synen på SD, säger Ulf Kristersson i en stor intervju med Expressen, där han också öppnar för att budgetförhandla med partiet.

– Det här onormala i att just två partier ska hållas utanför alla samtal, det tramset pågick fram till den här krisen. Men om man sitter varje vecka och diskuterar ganska svåra saker för landet och Jimmie, Jonas, Stefan, Ebba och Nyamko pratar med varandra, då går det inte efteråt att komma tillbaka och låtsas som att nu ska två partier vara helt ute i kylan och inte få vara med längre, säger Ulf Kristersson.

Magdalena Andersson: ”Löftesbrott”

Intervjun med Moderatledaren har lett till skarpa reaktioner.

– Det är ett tydligt löftesbrott till svenska folket. Han var ju väldigt tydlig före valet att han inte skulle göra det (förhandla med SD), och nu gör han ändå det. Det visar att Ulf Kristersson överhuvudtaget inte går att lita på, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Jimmie Åkesson har fått sitta med i partiledarsamtalen under coronapandemin. Kommer det verkligen vara möjligt att gå tillbaka till det som var innan krisen, då SD inte fick vara med på samma sätt?

– Om han nu tycker att det är tramsigt, varför har han själv tramsat och lovat hela svenska folket att han inte ska samarbeta med Sverigedemokraterna. Jag tycker det där bara visar att han saknar trovärdighet. Det går inte att lita på Ulf Kristersson och det är väldigt allvarligt för en statsministerkandidat. 

Magdalena Andersson riktar även kritik mot vad hon beskriver en politik som skulle slå stenhårt mot folks trygghet.

– Det är uppenbart att den politik han förespråkar skulle vara helt fel för Sverige. Den skulle vara dålig för vanligt folk. Han vill öka otryggheten för vanliga löntagare. 

– Den politik han nu vill driva i ett nytt högerkonservativ block är verkligen inte det som tar Sverige ur krisen.

Vad menar du skulle öka otryggheten?

– Han säger tydligt att han vill försämra arbetsrätten samtidigt som han försämrar a-kassan, och det ökar otryggheten i dubbel bemärkelse.

Känner du dig trygg med att C och L kommer att stå upp för sin linje när det gäller förhållningssättet till SD?

– Det får man fråga dem om, men de har varit mycket rakryggade och har ju också efter valet agerat som de sa att de skulle göra före valet. Det tycker jag är hedervärt, säger Magdalena Andersson.

Kristerssons svar: ”Drömvärld”

Ulf Kristersson avfärdar finansministerns kritik.

– Det där är nonsens och det vet de ju. Vi har lärt oss den hårda vägen i Sverige att regeringar som är i minoritet måste gå till riksdagen för att få igenom sin politik. Socialdemokraterna lever i en drömvärld, där de tror att de själva kan styra över svensk politik för att de kunde det på 50-talet. Den tiden är slut, säger han.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni ger också försiktigt medhåll till Ulf Kristersson.

– Jag menar att alla riksdagspartier ska ges samma respekt, och sedan ska man samarbeta med de vars värderingar man delar, säger hon.

– Jag har aldrig tyckt om att partier ska uteslutas. Jag tror att man ska fokusera på politiken och det man ska åstadkomma för Sverige. Om det är åtta partier i riksdagen som vill ha en bättre äldreomsorg, till exempel, så är alla välkomna att ansluta till det.

Ulf Kristersson öppnar också för att budgetsamarbeta med SD. Är det något som Liberalerna kan göra?

– Då har han givit sitt besked nu. Liberalerna kommer att återkomma med besked i god tid inför valet 2022, säger Nyamko Sabuni.

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) kallar Ulf Kristerssons uttalande för ”skamligt”.Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jämställdhetsministern: ”Skamligt”

Många har också reagerat i sociala medier. Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) skriver på Twitter:

”Runt om i världen rasar allmänhet och politiker över rasismen. Moderaternas Ulf Kristersson verkar inte vara en av dem. Han har fullt upp med att öppna sitt hjärta för ett parti med rötter i vit makt-rörelsen. Det är inte annat än skamligt.”

”Det moderatledaren kallar ”tramset” kallar andra att värna anständighetens gräns och demokratins värdegrund”, skriver Helle Klein, debattör och chefredaktör på Dagens Arbete på samma plattform.

C-ledamoten Martin Ådahl skriver:

”Min lärdom av pandemin är inte att den visar hur normalt det blir när extrema nationalister har direkt makt över regeringspolitiken.”

Stockholms oppositionsborgarråd Karin Wanngård (S) kallar Ulf Kristerssons uttalande för ”vidrigt”. Miljöpartiets EU-parlamentariker Alice Bah Kuhnke säger:

– Samma vecka som vi är många som förfasas över rasismens konsekvenser och markerat att det är nog nu, så väljer Moderaterna att presentera Sverigedemokraterna som en del av sitt regeringsalternativ. SD:s historia känner vi alla till, och Kristersson sällar sig nu till skaran högerpopulister som välkomnar rasismen i stället för att bekämpa den.

Samtidigt har flera M-profiler varit positiva till intervjun. Olof Ehrenkrona, ledarskribent på SvD och veteran inom Moderaterna, skriver på Twitter:

”Kristersson rensar luften med några intressanta besked om bl a LAS och migrationspolitiken.

TV: Ulf Kristersson: ”Vi är beredda att ta över”

Moderatledaren i stor intervju.
Magdalena Andersson kritisk efter Kristerssons invit till SD

Se också: 

Nyamko Sabuni: ”Äldreomsorgens brister har kommit upp till ytan”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.