Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Andersson: ”Ett sätt att tysta oppositionen”

Senaste nyhetsklippen från Expressen.
Magdalena Andersson.
Foto: TIM ARO/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tidöpartiernas överenskommelse om ett förbud mot partipolitiska lotterier är ett sätt att tysta oppositionen, och förslaget kommer få stora konsekvenser för det politiska klimatet i Sverige. 

Det säger S-ledaren Magdalena Andersson till Expressen.

– De använder regeringsmakten för att ta fram en lagstiftning specifikt inriktad på att tysta det största oppositionspartiet. Det är en ny situation, säger hon.

Expressens avslöjande om att regeringen och Sverigedemokraterna är överens om att ta fram ett förslag på förbud mot partipolitiska lotterier har fått stor uppmärksamhet

Från höger tas beskedet emot med stor entusiasm, medan det från vänster talas om ett övertramp och ett hot mot det demokratiska systemet.

Nu stämmer Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson in i kritiken, och går hårt åt regeringen och dess samarbetsparti. 

– Det här är ett förslag för att tysta det största oppositionspartiet. Man använder lagstiftningsmakten specifikt riktat mot det största oppositionspartiet, i syfte att tysta, säger hon. 

Magdalena Andersson beskriver beskedet som en del av ett mönster, där Sverigedemokraterna nu öppnar en dörr som tidigare varit stängd:

– Det är en amerikanisering vi ser. De har Trump som förlaga. Det här visar också hur radikaliserade de traditionella högerpartierna blir. Innan de samarbetade med Sverigedemokraterna satt de många år i regeringsställning utan att göra något sånt här. Det är en helt annan höger vi nu ser i Sverige, säger hon och pekar också på hur myndighetschefer nu sparkas.

– Vi ser liknande mönster i andra länder där liknande partier är med och styr. Det blir väldigt svårt att bedriva oppositionsarbete, säger Andersson.

”Hot mot det öppna demokratiska samhället”

Det är hårda ord. Finns det verkligen fog för det?

– Ja. Verkligen. 

– Det är tråkigt att konstatera att det som sades innan valet om att Sverigedemokraterna är ett hot mot det öppna demokratiska samhället. Det har visat sig vara helt rätt eftersom det så uppenbart handlar om att tysta. 

Hur då?

– Det här ska vara en lagstiftning som specifikt riktar sig mot Socialdemokraterna. 

Men lagstiftningen ska vara generell?

– Men vi är det parti som har ett stort lotteri. Det beror ju på att vi till skillnad från Sverigedemokraterna och regeringspartierna inte har stöd av näringslivet. Vi får inte donationer av näringslivet på samma sätt eftersom vi inte driver en politik för näringslivseliten. Vi är ett folkrörelseparti, och precis som hela idrottsrörelsen, har vi lotterier som en del av finansieringen.

Lotterierna har ju under lång tid gett er ett stort ekonomiskt försprång framför andra partier. Kan du…? 

– Stopp, stopp, stopp, nu glömmer du helt bort den näringslivsfinansiering som finns runt de borgerliga partierna, och Sverigedemokraterna. Ta bara Timbro, och dessutom vet man inte hur mycket pengar det är. Vi såg ju i valrörelsen hur Gunnar Strömmer, numera justitieminister, tipsade om hur man kunde kringgå lagen om man som privat donator ville skicka pengar till Moderaterna.

Ska ta upp frågan med regeringen

Skulle förslaget bli verklighet kommer det få stora konsekvenser för arbetarrörelsen och partiet, enligt Andersson, som menar att bland att SSU:s ungdomsverksamhet skulle drabbas. 

– Jag tror också att det skulle röna ganska stor internationell uppmärksamhet. Det här att en regering försöker tysta oppositionen, jag tror inte det går obemärkt förbi i Europa om man säger så. 

Enligt Magdalena Andersson är förslaget något ”helt unikt” i svensk politik, och det kommer också få konsekvenser för samarbetsklimatet menar hon. 

Nu ska hon ta upp frågan med statsministern, säger hon.

– Det klart jag kommer ta upp detta nästa gång jag har kontakt med Ulf Kristersson. Det är en självklarhet. För det är något nytt i svensk politik. 

– Vi vet att de andra partierna alltid varit avundsjuka på A-lotterierna men det kan inte vara ett skäl för att strypa det på det här sättet. 

SE OCKSÅ: Klimataktivist avbröt ministern i riksdagen

Började skrika under Romina Pourmokhtaris (L) anförande

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.