Andersson: Det är
en stram budget

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Magdalena Andersson.
Foto: Janerik Henriksson / Tt

En stram budget.

Så beskriver finansminister Magdalena Andersson, S, regeringens budget.

– Det är slut med ofinansierade skattesänkningar. Vi måste finansiera reformer krona för krona, säger hon under dagens pressträff.

Magdalena Andersson började sin presskonferens med att måla ut en dyster bild av Sverige.

– Det är en ny regering som nu presenterar sin första budget. Vi gör det i ett läge där Sverige står inför stora utmaningar. Vi har en hög arbetslöshet, skolresultat som faller snabbare än i något annat jämförbart land, ungdomar har svårt att komma in på högskolan, vi har svårt att nå våra miljömål, vi har stora underskott i statens finanser, säger hon.

Därför är det en "stram budget" som regeringen lägger fram.

– Men den innehåller ändå många reformer och de är finansierad krona för krona. Vi har högre ambitioner än den tidigare regeringen på välfärden än att bara sänka skatter. Det är slut med ofinansierade skattesänkningar, säger Andersson.

– Den med lägre inkomster tjänar på vår budet. De med lite högre inkomster får vara med och bidra lite mer till vår skola och omsorg.

"Strukturellt underskott"

Finansministern målar en ganska mörk bild av omvärlden. Återhämtningen i Europa går trögt, konstaterar hon.

– Europa är Sveriges viktigaste handelspartner, säger hon, och pekar sedan på problem med den höga arbetslösheten, höga statsskulder som försvårar finanspolitiska stimulanser och viss fortsatt instabilitet i banksektorn.

Andersson går vidare med att prata om underskottet i statens finanser och attackerar samtidigt alliansregeringen. Sverige har ett större underskott i år än under de värsta krisåren, säger hon.

– Det är ett strukturellt underskott. När jag pratar om tomma lador är det här jag talar om, säger Andersson.

"Får kompromissa"

Socialdemokraternas gick till val på höjt barnbidrag, men det finns inte med i den budget som presenterades i dag.

– Allt som står i vårt manifest kommer inte med i budgeten för 2015. Vi kommer inte lösa alla problem i en budget men det pekar på en riktning vi vill gå.

– Jag tycker att det är en bra budget. Har man inte egen majoritet, då får man kompromissa. Jag tycker vår budget innehåller bra politik.

Sverigedemokraterna hotade inför dagens budgetpresentation med nyval. Om det säger Andersson så här:

– De borgerliga har varit tydliga, de vill inte samarbeta med oss. Hur röstningen går återstrå att se. Men jag ser inte att det är särskilt attraktivt för SD att ha ett nyval.

Magdalena Andersson påpekade att regeringen har samarbetat med Vänsterpartiet i budgeten.

– Vänsterpartiet förtjänar respekt för att ha varit med och tagit ansvar. Men jag hoppas att fler partier vill vara med och ta ansvar de kommande åren.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.