Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Andersson: Borg har
tyvärr tappat greppet

Regeringen presenterade i går sin vårbudget.

På torsdagsmorgonen fick finansministern Anders Borg, M, i en debatt hård kritik av Socialdemokraternas Magdalena Andersson.

– Borg höll hårt i plånboken under själva finanskrisen. Men under den här mandatperioden har han tyvärr tappat greppet, sa hon i SVT:s "Gomorron Sverige".

På onsdagen lämnade regeringen och Anders Borg sin vårbudget och finansministern trycker hårt på vikten av att skapa överskott i statsfinanserna.

– Efter sommaren kommer höststormar. Nu har vi ett antal år framför oss som ser lite bättre ut, svensk ekonomi tuffar på snabbare än i andra länder. Då är det dags att vara tydlig med att det krävs en del kärva besked. Vi måste komma tillbaka till både balans och överskott, säger Borg, som på torsdagsmorgonen mötte Socialdemokraternas finanspolitiska talesperson Magdalena Andersson i en debatt i "Gomorron Sverige".

Borg: Andersson lämnar inte svar

Magdalena Andersson är kritisk och säger att regeringen har "lånat till skattesänkningar".

– Anders Borg ärvde ett överskott på 65 miljarder från Göran Persson och genom att år efter år låna till skattesänkningar har det nu förvandlats till ett underskott på 87 miljarder. Borg höll hårt i plånboken under själva finanskrisen. Men under den här mandatperioden har han tyvärr tappat greppet, säger Andersson och fortsätter:

– Det är inte det största problemet med vårens budget utan det är att det inte finns några åtgärder för att komma till rätta med problemen på arbetsmarknaden.

Anders Borg:

– Vi gör en bred utbildningssatsning, vi gör stora resurstillskott för att förbättra möjligheten att komma in på arbetsmarknaden, säger Borg och beskyller oppositionen för att vara splittrad.

– Det gäller inte bara Jas, ubåtar och luftvärn, utan det gäller också rätten till heltid, östlig förbindelse, förbifarten och det gör mig väldigt bekymrad. Magdalena Andersson har haft debatt efter debatt på sig att ge ett entydigt svar på överskottsmålet och hon lämnar inte det.

"Det blir väldigt konstigt

Magdalena Andersson svarar och beskyller Anders Borg för att hellre prata om oppositionen än sin egen politik.

– Han säger att överskottsmålet är oerhört viktigt. Det blir väldigt konstigt eftersom det är han själv som bryter mot överskottsmålet. Det är lite som den som har blivit ertappad med fingrarna i syltburken och i stället för att dra ur fingrarna och be om ursäkt börjar mästra andra om att de inte ska stoppa ner fingrarna i syltburken.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.