Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anders Ygeman prickas av KU i tre fall

Anders Ygeman prickas av KU i tre fall.Foto: Sven Lindwall
Flera andra ministrar i Löfvens regering prickas.Foto: Ann Jonasson

Anders Ygeman kritiseras på tre punkter av tre möjliga när riksdagens konstitutionsutskott i eftermiddag presenterar sina slutsatser.

"Statsrådet kan inte undgå kritik", skriver KU om inrikesministern.

Enligt vad Expressen erfar kritiseras också flera andra ministrar i Stefan Löfvens regering – och en ex-minister som satt i Fredrik Reinfeldts regering.

Under våren har riksdagens konstitutionsutskott granskat över 40 anmälningar som oppositionspartierna gjort. Det handlar om allt från flyktingkrisen till statsministerns utnämning av Åsa Romson till vice statsminister med enbart representativa uppgifter.

Klockan 14 på tisdagen presenteras KU:s betänkande på en presskonferens i riksdagens presscenter.

Men Expressen kan redan nu berätta att flera av ministrarna i Stefan Löfvens regering prickas av KU – liksom ett tidigare statsråd i alliansregeringen.

Inrikesminister Anders Ygeman anmäldes tre gånger och han får kritik i samtliga ärenden, erfar Expressen.

I december förra året föreslog EU-kommissionen att EU:s gränsstyrka Frontex skulle få befogenhet att gå in i ett medlemsland mot dess vilja om gränskontrollen inte fungerar. Riksdagen sa dock nej till detta.

"Finns olika viljor"

Ändå valde Anders Ygeman på ett informellt möte med EU:s inrikes- och justitieministrar i Amsterdam att säga ja.

– Exakt hur det kommer att gå till är nog för tidigt att säga, för det finns olika viljor i olika medlemsstater, men jag är beredd att låta ett framtida Frontex gå in mot en medlemsstats vilja, förklarade han efteråt – utan att ha förankrat detta i riksdagen.

Ulrika Karlsson (M), ledamot i riksdagens EU-nämnd, valde att KU-anmäla Ygeman. Och nu kritiseras han alltså för sitt agerande.

KU skriver:

"När det gäller inrikesministerns agerande i EU:s ministerråd i frågan om EU:s gränskontroll anser utskottet att statsrådet genom sina uttalanden som gjorts under, respektive i nära anslutning till, det informella mötet har gett uttryck för en ståndpunkt som inte var i linje med vad som förankrats i EU-nämnden. Statsrådet kan inte undgå kritik."

Anders Ygeman får också kritik för att ha uttalat sig om domen i Göteborgs tingsrätt mot de två män som stridit för en terrororganisation i Syrien. Enligt inrikesministern var det "glädjande att vi fått fällande domar".

Vill inte kommentera

Moderaten Anti Avsan anmälde till KU med motiveringen att Anders Ygeman uttalat sig i en pågående rättsprocess, där det var tydligt att domen skulle överklagas till hovrätten.

KU skriver i betänkandet som blir offentligt i eftermiddag:

"När det gäller inrikesministerns uttalanden om bevisningen i det aktuella fallet har han enligt utskottet uttalat sig på ett sätt som tar sikte på värdering som görs av domstolen och som ligger till grund för de aktuella domarna. Uttalandena kommer därmed i konflikt med syftet med nämnda bestämmelse i regeringsformen. Utskottet framhåller att statsrådet hade kunnat avstå från att yttra sig om det enskilda fallet eller i vart fall borde ha uttalat sig med större försiktighet."

Anders Ygeman kritiseras också för att i TV4:s Nyheterna ha ifrågasatt en åklagares bedömning av häktningsskäl.

KU konstaterar:

"Utskottet uppmärksammar att det fanns ett visst medieintresse av att statsrådet skulle ge en kommentar. Utskottet framhåller att han ändå hade kunnat avstå från att yttra sig om det enskilda fallet. Genom att ifrågasätta åklagarens beslut att inte göra en häktningsframställning till tingsrätten utan i stället försätta en person på fri fot har statsrådet enligt utskottet uttalat sig på ett sätt som kommer i konflikt med syftet med bestämmelsen i regeringsformen om myndigheternas självständighet."

Anders Ygeman ville under förmiddagen inte uttala sig om kritiken från konstitutionsutskottet.

"Först vill vi ju själva se vad KU säger", skriver hans pressekreterare Victor Harju i ett sms.