Ygeman berättar om sitt liv på 90-talet: "Jag var i en sämre situation" Foto: SVEN LINDWALLYgeman berättar om sitt liv på 90-talet: "Jag var i en sämre situation" Foto: SVEN LINDWALL
Ygeman berättar om sitt liv på 90-talet: "Jag var i en sämre situation" Foto: SVEN LINDWALL
Bromma flygplats. Under 1990-talet dömdes ministern för olaga intrång efter en aktion mot Bromma flygplats i Stockholm. Foto: STEFAN SÖDERSTRÖMBromma flygplats. Under 1990-talet dömdes ministern för olaga intrång efter en aktion mot Bromma flygplats i Stockholm. Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM
Bromma flygplats. Under 1990-talet dömdes ministern för olaga intrång efter en aktion mot Bromma flygplats i Stockholm. Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

Anders Ygeman om domen och skulderna

Publicerad

Polisministern Anders Ygeman, S, hamnade i hyrestvist om ett skadat hus, drog på sig 32 betalningsanmärkningar och dömdes för olaga intrång.

Nu förklarar han sina problem på 90-talet:

– Jag var i en sämre situation, säger Ygeman. 

Expressen berättade under fredagen hur Anders Ygeman, inrikesminister med ansvar för polisväsendet, hamnade i en hyrestvist om en villa i Huddinge under 1990-talet. Han slutade betala hyran. Och lämnade huset nedslitet och vattenskadat, enligt ägarna. För de tre snickarna som ägde huset blev det en ekonomisk katastrof.

Ygeman, som skrivit på hyreskontraktet, bodde i huset tillsammans med flera andra i ett kollektiv. När Expressen under fredagseftermiddagen träffar honom utanför Stockholms stadshus, där han precis hållit tal till nyutexaminerade poliser, vill han inte svara på frågor om vilka som ingick i kollektivet som bodde i huset när det förstördes. 

– Det var i storleksordningen fyra personer och jag som bodde där och vi bodde där ungefär ett år.

Vilka var de andra? Var det partifolk?

– De har inget offentligt uppdrag. Jag har ingen anledning att berätta om dem. De får ha sina liv för sig och jag har mitt liv. Det här var nånting som hände för 25 år sen.

Kan någon av dem ha bidragit till att orsaka skadorna på det här huset?

– Nej, så säger jag. Vi har haft en tvist om det här. Den var ju för 25 år sen. 

Anders Ygeman förlorade hyrestvisten

Ygeman slutade att betala hyran för det skadade huset och hyrestvisten gick sedan vidare till Huddinge tingsrätt. Den blivande ministern, som inte kom till förhandlingen i tingsrätten, dömdes att betala 27 297 kronor för uteblivna hyror och el.

I den här tingsrättsdomen så angav du att du inte alltid bodde i det här huset under den här perioden. Hur kan du då veta att det inte var nån av de andra i kollektivet som bidrog till de här skadorna?

– Det beror ju på att jag flyttade ut ur det tidigare, precis som det framgår av samma inlaga. Vi allihopa gjorde ju det. Det framgår av samma papper, som du ger uttryck för nu.

Vad var det egentligen för skador, om vi tar avloppet?

– Det fungerade inte helt enkelt så det blev översvämningar. Det var också dålig ventilation i huset så att rutorna immade igen.

Vet du hur skadorna uppkom, om vi tar den där avloppsdelen?

– Vår bedömning är att det helt enkelt var konstruktions- eller byggfel. Men det är en sak som vi har diskuterat.

Var det nåt som uppstod medan ni bodde där?

– Hur då menar du?

Alltså skadorna, var de där tidigare eller?

– Jag kan omöjligt bedöma. Det är ganska svårt också att säga det efter 25 år, eller 27 år är det faktiskt sen vi bodde där.

Anders Ygeman hade 31 betalningsanmärkningar

Expressen berättade också under fredagen att Anders Ygeman under åren 1987 till 1994 hade 31 betalningsanmärkningar - något som han förklarade med arbetslöshet. 

När det gäller dessa cirka 30 betalningsanmärkningar så gäller flera av dem felparkeringar. Du har hänvisat till att du var arbetslös under den där tiden. Hur kommer det sig att du körde bil och parkerade trots att du inte hade råd att parkera?

– Även arbetslösa människor och människor som sen hamnar i ekonomiskt obestånd kan framföra fordon.

Men varför kör man bil om man inte har råd att parkera?

– Det är klart att man ska göra rätt för sig

Men han dök upp igen hos Kronofogden 1997 när han suttit i riksdagen med en skuld på 600 kronor.

Foto: ERIK GUSTAFSON

Vid den här tidpunkten var du inte arbetslös. Du var väl vice ordförande i SSU då. Hur förklarar du det?

– Det är inget yrke, ska vi säga, bara så att vi har det klart för oss. Nej, det måste helt enkelt vara ett förbikommande från min sida.

– Jag har väldigt svårt att veta vad det var som hände 1997 men jag litar på att ni har koll på era fakta.

Anders Ygeman dömdes för olaga intrång

Under 1990-talet dömdes också Ygeman för olaga intrång efter en aktion mot Bromma flygplats i Stockholm.

Anders Ygeman och ett 20-tal personer, aktiva inom SSU, trängde in på flygplatsen och slog upp tält. Syftet med aktionen var att de ville att det skulle byggas bostäder på flygplatsområdet.

Samtliga inblandade i aktionen på Bromma flygplats erkände brott, utom Anders Ygeman.Foto: JOCKE BERGLUND

I polisförhör erkände alla utom Ygeman brott.

Samtliga personer frikändes först i tingsrätten, men dömdes senare i hovrätten till penningböter.

Om vi summerar: vi har det här huset, de cirka 30 betalningsanmärkningarna och betalningsanmärkningen från -97, och olaga intrång. Hur kommer det sig att det var så mycket kring dig vid den här tiden?

– Ja, för 25 år sen hade jag sämre ekonomi än vad jag har i dag och var arbetslös en period.

Så det var bara det, arbetslösheten?

– Ja, jag var i en sämre situation.  

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag