Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anders Ygeman är den store förloraren

Anders Ygeman är den stora förloraren, skriver K-G Bergström.Foto: Pelle T Nilsson/AOP
Stefan Löfven.Foto: Pelle T Nilsson/AOP-IBL

Ett politiskt haveri som ytterligare spär på politikerföraktet. Så vill jag summera regeringens reträtt om Öresundsbron.

Det har av och till talats om en beröringsskräck bland de etablerade partierna med SD. Den har definitivts funnits. Men den har aldrig avslöjats så naket som i dag.

Regeringen ville som bekant få rätt att om det behövdes stänga Öresundsbron. Fram till i går fanns en bred majoritet för förslaget. S, MP, M, L och SD stod alla bakom förslaget som också innehöll ID-kontroller på bussar och tåg över gränsen. Kanske också KD.

Då kom Lagrådets svidande kritik av förslaget. Inrikesminister Anders Ygeman avfärdade invändningarna. Regeringen tänkte köra över de höga juristerna.

Men i förmiddags svängde M och L. De sa sig ha tagit intryck av Lagrådets kritik och sa nej till att ge regeringen rätt att stänga Öresundsbron för biltrafik. Däremot hade de inga invändningar mot att införa ID-kontroll, trots att Lagrådet var lika kritisk mot den. Man kan ana att protesterna från Syd-Sverige blivit så starka att partierna såg en tacksam utväg ur en svårförsvarad position, hur inkonsekvent den än framstår.

Då var frågan om regeringen skulle göra som Ygeman sa i går, driva igenom förslaget. Det var fullt möjligt att göra det. Med SD hade regeringsförslaget majoritet.

Men beskedet blev att regeringen drar tillbaka förslaget om rätt att få stänga Öresundsbron. Trots att regeringen ansåg att det var ett nödvändigt förslag och trots att det fanns majoritet, så avstår man från att driva igenom sin politik. Tydligare kan beröringsskräcken för SD inte bli.

De enda del av regeringen som kan andas ut och känna lättnad över utgången är den gröna delen. MP ville förstås egentligen aldrig ha så restriktiva åtgärder, men sa ja för att slippa lämna regeringen. Partiet fick dessutom hård kritik från sitt eget kommunalråd i Malmö för Öresundsbroplanerna.

Övriga inblandade är förlorare. Allra mest den tidigare nästan statsmannaförklarade inrikesministern (även av mig) Anders Ygeman. Han är den store förloraren, trots att Öresundsbrodelen av förslaget egentligen är trafikminister Anna Johanssons fråga.

Men hela regeringens trovärdighet försvagas förstås när den hanterar en påstått angelägen fråga så diskutabelt. Alla visste förstås att regeringen är en av de parlamentariskt svagaste sen andra världskriget. Men frågan är om alla anade att den inte ens är beredd att utnyttja den makt den ändå har.

Moderater och Liberaler är också förlorare om än något mindre. De föreföll att ta intryck av Lagrådets kritik. Men lyhördheten framstår som halvhjärtad, när den bara gällde det ena kritiserade förslaget.

Att partierna överhuvudtaget kunde tänka sig en så drastisk och för regionen skadlig åtgärd som att stänga all biltrafik på bron är synnerligen anmärkningsvärt. Sydsvenska Handelskammaren har protesterat vilt mot planerna. Men det krävdes några justitieråd för att partierna skulle backa.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.