Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anders Webergs sista film blir en månad lång

Anders Weberg.Foto: Magdalena Gabban

Svenske filmaren Anders Weberg ska göra världens längsta film. Den blir en månad lång, är klar 2020 och ska kunna ses på alla kontinenter.

– Antarktis kan bli ett stort problem. Men äh, det är väl bara att skicka dit en snubbe med någon slags portabel spelare, säger filmmakaren om sin låångfilm.

Den 9 september klockan 09.09 år 2009 visade Skåne-filmaren Anders Weberg en film på 9 timmar, 9 minuter, 9 sekunder och på 9 bildrutor. Nu håller han på med långfilmen ”Ambiancé" som ska bli 720 timmar lång. Hans sista verk.

– Jag har alltid tänkt att jag vill göra något längre. Det blir lite av ett uthållighetstest.

En teaser på 72 minuter är släppt. En mestadels ångestfylld historia med skräckfilmsmusik och många svarta moln.

– Jag ville mjuka upp lite först.

Älskar Die Hard

Trailern blir på 7 timmar och 20 minuter och släpps 2016. Två år senare ska det släppas en längre trailer på logiska 72 timmar.

Anders Weberg säger sig inte vara intresserad av att göra ”vanlig film”.

– Även om jag älskar Die Hard som alltid slutar fint och är spännande och har lite kärlek. Min grej är mer känslosamt berättande än konkret berättande.

Men varför så lång film?

– Allt ska gå så snabbt i dag. Jag har länge velat göra något som är så obekvämt långt att tittaren börjar skruva på sig, men sedan förhoppningsvis sugs in i det.

Inför en filmfestival i Frankrike i februari visades teasern för ”en ganska luttrad publik” och i början av den var det ”lite tissel och tassel”. Men sista halvtimmen var det knäpptyst. Just själva teasern klipptes om i sista stund inför festivalen efter att filmarens 21-årige son plötsligt gått bort.

Ett halvår efter sonens bortgång lade han upp teasern på sin blogg.

– Den blev en aning mörkare än innan, och är dedikerad till hans minne. Ett sätt att hedra honom.

Ingen stress

Hittills har han filmat 280 timmar film. Målet är att få klart en timme film på 7-8 timmars oredigerat material i veckan. Vem som gör musiken har han inte bestämt ännu.

– Men jag har ju inte heller jättebråttom. Jag ligger ganska bra till.

Orkar den moderna människan med en så lång film?

– Det är ju några år till 2020. Då kanske det har vänt. Man kan ju inte bära hur många t-shirtar som har sytts av barn utan ben och armar hur länge som helst. Någonstans borde man sluta och värdesätta sin tid. Sedan kan ju ingen se hela filmen. Utom jag, vilket är lite häftigt.

Filmen ska visas på världens alla kontinenter.

– Antarktis kan bli ett stort problem. Men äh, man får väl skicka dit en snubbe med någon slags portabel spelare.

Allt ska bort

Efter visningen förstörs filmen.

– Jag vill rensa och göra om. Och jag kommer ändå inte känna i framtiden att jag vill ta fram filmen och se den igen med en påse chips. Man raderar 700 gig, det rasslar till och så känns det fantastiskt.

– Förhoppningsvis finns det inget kvar av något som jag har gjort i filmväg efter 2020.

Varför slutar du efter 2020?

– Jag har inte så mycket mer att säga inom film, jag får hitta något annat. Kanske fylla en träskulptur med ångest.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.