Anders Wall dras
in i Panama-härvan

Finansmannen Anders Wall själv nekar till anklagelserna.
Foto: Cornelia Nordström
Anders Wall har tidigare varit styrelseordförande för Volvo.
Foto: Cornelia Nordström
Anders Walls signatur finns på flera dokument hos Mossack Fonseca.
Foto: AP/TT

Finansmannen Anders Wall hade ett brevlådeföretag i skatteparadiset Bahamas, avslöjar SVT Nyheter.

På dokument från så sent som 2013 finns hans signatur på flera dokument hos den skandalomsusade advokatfirman Mossack Fonseca.

Wall själv nekar till anklagelserna och menar att det kan röra sig om förfalskningar.

Den stora Mossack Fonseca-läckan, där mer än elva miljoner dokument rörande brevlådeföretag i skatteparadis, omfattar nu även den välkände svenske finansmannen Anders Wall.

SVT Nyheter Uppsala kan i samarbete med Uppdrag granskning avslöja att Wall har kontrollerat brevlådeföretaget Golden Delta Limited på Bahamas mellan 2005 och 2013.

Utåt har bolaget kontrollerats av två målvakter, men det konto som haft fullmakt över kontot är registrerat hos Credit Suisse i Anders Walls namn.

Anders Wall nekar: "Har aldrig hört talas om det"

Wall själv nekar till att vara inblandad.

– Nej, det känner jag inte igen alls. Jag har aldrig hört talas om det, säger han till SVT Nyheter.

Bland de läckta dokumenten finns flera handlingar med Walls underskrift samt en kopia på hans passbild. Wall menar att det kan röra sig om förfalskningar.

– Ja, det har hänt i andra sammanhang, säger Anders Wall till SVT.

Några summor nämns inte i de läckta dokumenten. Däremot nämns Beijer Alma och Beijer Invest där Wall finns som ägare.

Bolaget avvecklades - gjorde självrättelse

Under 2013 avvecklades målvaktsföretagen från Golden Delta, där Wall i stället tog plats som offentlig ägare. Därefter inleddes en rask process för att likvidera bolaget.

I mejl som finns med i läckan skriver den ansvariga advokaten: "Jag hoppas att detta kan hanteras på ett snabbt sätt" där bolaget avvecklas före årsskiftet. "Annars kommer Mr. Wall bli föremål för ytterligare ett år med 57 procent skatt på företagets förväntade resultat, i enlighet med svenska skatteregler", fortsätter advokaten i mejl som SVT har tagit del av.

Anders Wall gjorde självrättelse till Skatteverket

Samma år - 2013 - gjorde Wall en så kallad självrättelse till Skatteverket där han deklarerade dittills okända skattepliktiga tillgångar utomlands. Rättelsen omfattar drygt en miljon kronor.

På fråga från SVT om tillgångarna utomlands svarar Wall:

– Det vill jag absolut inte kommentera.

Anders Wall har under flera decennier varit en kändis i den svenska finanssfären. Han har tidigare varit styrelseordförande för Volvo och är i dag styrelseordförande i Beijer Alma.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.