Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anders W Jonsson: ”I det läget faller januariavtalet”

Anders W Jonsson: ”Extraval är inte vad Sverige behöver nu”.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES

”Centerpartiet är en garant för att fler liberala reformer kommer att genomföras”. Så lät det för lite mer än ett år sedan, då partiet satte punkt för den långa regeringsbildningen genom att sluta ett avtal med bland annat Socialdemokraterna. 

Nu har de fått backa på flera områden, efter att de forna vännerna i alliansen – Kristdemokraterna och Moderaterna – lierat sig med den värsta fienden. 

I en intervju med Expressen berättar nu den vikarierande partiledaren Anders W Jonsson om att kastas in ”politiskt kaos” och om farhågorna för att avtalet ska falla. 

– Jag såg det inte komma, säger han. 

När Anders W Jonsson, 58, vikarierade som partiledare för första gången, hösten och vintern 2015, bröts Decemberöverenskommelsen (DÖ). Och när det lite mer än fyra år senare var dags igen hade han inte varit mer än ett dygn på positionen förrän en ”ohederlig allians” hotade att stoppa de förändringar som regeringen lovat göra med Arbetsförmedlingen. 

– Det blir kaos i svensk politik när jag vikarierar som partiledare, skämtar Anders W Jonsson när vi ses på hans rum på Centerpartiets kansli i riksdagen. 

Sedan han tillträdde som vikarierande partiledare strax innan jul, efter att Annie Lööf fött barn nästan tre månader tidigare än beräknat, har nu den tidigare ganska otippade konstellationen bestående av Vänsterpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna – som tillsammans har en majoritet i riksdagen – inte bara gjort gemensam sak i att stoppa omstöpningen av Arbetsförmedlingen. De har också skjutit till mer pengar till välfärden än vad regeringen planerat för i budgeten, vilket de bland annat finansierat genom att skrota Centerpartiets så kallade ingångsavdrag, en nedsättning av arbetsgivaravgifter för den som står långt utanför arbetsmarknaden. Något som Centerpartiet, liksom reformeringen av Arbetsförmedlingen, ”fått” av regeringen i utbyte mot att släppa fram Stefan Löfven som statsminister ett år tidigare.

Januariavtalet är i praktiken dött, sa flera politiska kommentatorer efter detta. Är det så? 

– Nej, det skulle jag inte säga. Men om det nu är så, som vi sett de gångna veckorna, att Moderaterna gör upp om ekonomisk politik med Vänsterpartiet... I det läget faller ju januariavtalet, för då finns det ju en helt annan majoritet i Sveriges riksdag. Men jag ser det ändå som osannolikt att Moderaterna skulle vara beredda att fortsätta vandra den vägen.

VIKARIE. Anders W Jonsson ersatte Annie Lööf i årets första partiledardebatt i riksdagen. Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND FREDERIK WENNERLUND

Vänsterpartiet flaggade redan för ett år sedan att de bland annat tänker försöka samla oppositionen och fälla regeringen om de inför marknadshyror på nybyggnation. Något som också är ett av Centerpartiets krav i avtalet. 

Men du litar ändå på Moderaterna röstar som er i den frågan? 

– Jag är besviken att de gjort upp med Vänsterpartiet, det är inte tu tal om saken. Men jag har fortfarande en förhoppning om att sakpolitik ska väga över. Och just nu är det två olika besked som vi får från Moderaterna: Det ena att de vill ha ett extra val så fort det går på temat ”det politiska spelet”, som man då vill spela på högsta möjliga nivå.  Det andra är att sakpolitiken är det viktiga. 

– Och jag har fortfarande en förhoppning om att förnuftet ska segra hos Moderaterna. Men om jag har fel, det vill säga att de vill fortsätta med det här, då har vi ju en helt ny politisk situation med en ny majoritet i Sveriges riksdag.

 Vad gör ni då?

– Jag kan inte spekulera i det. Men är det så att de partierna kommer överens om väldigt mycket, då har vi en ny politisk situation.

Vänsterpartiet skulle inte få något inflytande i svensk politik, stod det i januariavtalet. Hur gick det med den saken?

– I och med att Moderaterna har gjort upp och accepterat vänsterns krav har de fått ett inflytande. Men det stärker mig bara i uppfattningen om att vi inte bör börja förhandla med Vänsterpartiet i den ekonomiska politiken. Den gångna veckan visar ju att det blir höjda skatter då. Och det är ju ett mantra som Ulla Andersson och Vänsterpartiet har, att alltid höja skatten. Därför tycker vi inte att det är fruktbart att ens försöka hitta en kompromiss med dem.

För både Centerpartiet och Liberalerna fanns det för ett år sedan en möjlighet till att ingå i regeringen tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, vilket särskilt vissa tunga företrädare inom Liberalerna förespråkade. De båda partierna landade dock i stå utanför regeringen.

Var det rätt? 

– Vi såg att det fanns en möjlighet, men vi var inte alls i den situationen. Och det var helt rätt beslut. Vi valde också att inte heller vara en del i regeringskansliet och det känns också som ett viktigt beslut. 

Varför då?

– Det var viktigt för oss att hela riksdagsgruppen skulle bära januariavtalet och i stort sett alla våra riksdagsledamöter är nu involverade i direkta förhandlingar, och har ett ägarskap, i olika delar av januariavtalet. Det gör att vi tillsammans i riksdagsgruppen bär det här på ett sätt som jag inte tror att vi skulle kunna göra om vi hade ett samordningskansli på statsrådsberedningen.

Skulle ni kunna landa i en annan slutsats efter 2022 vad gäller att sitta i regering med Socialdemokraterna? 

– Det är alldeles för tidigt att säga vad som händer efter valet 2022. Det lärde vi oss under förra mandatperioden.

Om de forna allianspartierna får majoritet efter nästa val, kan alliansen återförenas då? 

– Av de åtta partierna vi har i riksdagen är det fyra som har väldigt mycket gemensamt i synen på individens frihet, behovet av liberala reformer och ekonomisk politik. Så det är klart, om väljarna skulle ge oss en egen majoritet är jag övertygad om att vi skulle få en alliansregering. Problemet 2018 var att väljarna inte gjorde det. De såg till att de röda partierna blev större än alliansen och det var det som gjorde att vi inte fick en alliansregering.

Tar på sig läkarrocken varje månad

Anders W Johnsson har sedan han var ung engagerat sig politiskt, bland annat genom Centerpartiets ungdomsförbund CUF. Men det var först i samband med alliansens valseger 2006 som han klev in i rikspolitikens allra innersta krets, då som sakkunnig i stadsrådsberedningen. Eller som Maud Olofssons ”målvakt”, som han kallade det i en intervju i en lokaltidning. 

Anders W Jonsson

Ålder: 58. 

Familj: Hustrun Annika döttrarna Marie och Anna. 

sedan 2010 riksdagsledamot för Gävleborg. 

Bor: På en gård i Hedesunda i Gävle kommun. 

Uppvuxen: I jämtländska Kälarne med föräldrar som var aktiva centerpartister. 

Utbildning: Barnläkare. 

Gör: Vikarierande partiledare för Centerpartiet, riksdagsledamot och gruppledare för Centerpartiet i riksdagen. 2011, efter att Maud Olofsson lämnat som partiledare, kandiderade han till partiledarposten som sedan gick till Annie Lööf. Nu är han förste vice ordförande. 

I samband med det tog han också tjänstledigt från en överläkartjänst på barnkliniken på Gävle sjukhus, där han under ett par år också varit chef. Men han har fortfarande inte lagt läkarrocken på hyllan.

Åtminstone en helg i månaden, ibland lite mer – ”alldeles för ofta enligt frun” – jobbar han nu som jourhavande läkare där.

– Då tar jag över ansvaret på Gävle sjukhus för all barnverksamhet. Då har jag akuten, förlossningen, BB, neonatalavdelningen och en storbarnsavdelning. Och då är det bara jag där, så då gör jag det som behövs.

– Föds det en 28-veckors på förlossningen tar jag hand om den, är det ett cancersjukt barn som mår dåligt då tar jag hand om det och kommer det in en nydebiterad diabetiker på akuten tar jag hand om den också.

BARNLÄKARE. Anders W Jonsson under ett jourpass som barnläkare på Gävle sjukhus. Foto: Fredrik Wennerlund

Blir inte folk lite förvånade när det plötsligt visar sig att Centerpartiets vikarierande partiledare är den som ska ta hans om dem på akuten? 

– Haha. Jo, men i Gävle är jag ganska välkänd. Jag hör ju att det viskas ”har ni sett, där är han” och sådant när jag går igenom väntrummet. Men det är bara positiva kommentarer.

Någon gång vill han återvända till att jobba helt och hållet inom sjukvården. Men just nu ligger det långt bort i tid, säger han. I stället pendlar han varje dag mellan riksdagen i Stockholm och bondgården i Gävle.

LUGNET. Anders W Jonsson hemma på gården i Hedesunda, Gävle kommun. ”Det handlar väldigt mycket om hästar, hundar och att vara ute i skogen när jag är hemma”, säger han. Foto: Fredrik Wennerlund

Det känns nästan komiskt att ”alla” centerpartister bor på bondgård?

– Jag är inte uppvuxen på en bondgård. Jag kommer inte från det, mina föräldrar var tjänstemän. Men det handlar väl om drömmen om ett liv i harmoni med naturen. Det är ju en väldigt stark del i vår ideologi och jag tror att det är många som vill leva den politiska idé man har. Därmed inte sagt att alla centerpartister gör det, men jag tror ändå att det finns som en önskan och ett ideal hos många. 

SE MER: ”Inte slutet för januariöverenskommelsen”:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.