Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anders vägrar lämna Kiev: ”Vi stannar”

Snart riskerar staden återigen att attackeras av ryssarna.
Anders har bott i Kiev i över tio år och har, trots kriget, valt att stanna i Ukraina.
Soldater i ukrainska huvudstaden Kiev efter invasionen.
Foto: Niclas Hammarström / Expressen / Niclas Hammarström

Anders Östlund har bott i Ukrainas huvudstad Kiev i tolv år.

Nu har det han aldrig trodde på blivit verklighet: Putin har invaderat.

Men trots kriget och allt som följer med det, väljer han att stanna.

– Det är klart att det stressar en när du ser att ryssen står vid varje förort, säger han. 

I omkring två veckor har Anders Östlund, som tidigare intervjuats i bland annat Göteborgs Posten, och hans familj i huvudstaden Kiev i Ukraina fått vänja sig vid en ny, surrealistisk verklighet: Krig.

Han försöker hålla modet uppe. Initialt var det en chock.

– Jag var helt säker på att detta inte skulle hända, för att det var ett för stort vansinne. Jag har fortfarande inte varit rädd, det slår till någon gång ibland, men det är inte ens en gång per dag. Men det finns en oro bakom, självklart, och varje dag som jag vaknar upp så kastar jag mig på nyheterna för att försöka förstå och se om det har hänt något under natten. 

Till stor del isolerad

Men sömmen har blivit betydligt sämre, det säger han. En stor del av vardagen består av isolering.

– Nu sitter man ju inomhus hela tiden. Vi bor hos min svärmor just nu, det kändes som ett säkrare hus, konstaterar han.

Han säger att en tur till affären kan vara det enda man gör under en dag.

– Det kan ta fyra timmar att handla, det var så långa köer så att det var absurt.

Han vill understryka att stämningen så som han upplever den är god. Det ukrainska folket beskriver han som solidariskt och än har han, personligen, inte stött på någon särskild panik eller skräck.

I matbutiken delar folk på det som finns, bunkrar inte.

– Kiev förbereder sig på ett bra sätt kan jag säga. Stämningen är lugn. Folk är samlade.

Anders Östlund är en flitig twittrare. På Twitter har han bland annat anordnat en insamling och uppmanat sina följare att skänka pengar till ett specialsjukhus för gravida och nyblivna mammor som stött på komplikationer. Idén fick han efter att ha gått förbi ett rekryteringskontor för frivilliga. Han kände att han var tvungen att göra något.

– Just nu går kvinnorna upp ur bunkern för att göra undersökningen, men ljuder flyglarmet så innebär det en risk att stanna kvar och för en kvinna som genomgår en graviditet är det en enorm stress att stanna kvar, berättar han.

”Ukraina står sig”

Hur tror du att det här slutar?

– Jag tror Ukraina står sig. Jag har haft fel väldigt många gånger om ryssen, men däremot har jag haft rätt om Ukraina. Jag trodde verkligen inte att Putin skulle attackera, jag tänkte att det var för vansinnigt. Men en sak har jag med mig från Majdan (Euromajdan, en protest och revolt 2014 som ledde till att dåvarande presidenten avsattes, reds. anm), en sak som förändrade mig i botten, att jag verkligen såg hur folk offrade sig för att det här skulle gå i hamn.

Vad skulle få dig att lämna Ukraina?

– Det är ett hypotetiskt resonemang. Vi har inom familjen bestämt att vi stannar, säger Anders Östlund och tillägger att de inte diskuterat några sådana planer.

Sanningen har aldrig varit viktigare, se till att du har Expressens app nedladdad för att inte missa några viktiga uppdateringar om kriget i Ukraina.

Klicka här för att ladda ned Expressens app.

Här flyr människorna över bron i Irpin utanför Kiev:

Expressen på plats i Kiev, Ukraina.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.