Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anders Thornberg kallas upp till justitieutskottet

Det finns ytterligare en – hittills okänd – anmälan mot polischefen Mats Löfving. Den gäller misshandel och det utpekade offret är, precis som i tidigare anmälan, Noa-chefen Linda Staaf.
Rikspolischef Anders Thornberg har kallats upp till Justitieutskottet.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Bassem Nasr, rättspolitisk talesperson för Miljöpartiet, kallar upp rikspolischef Anders Thornberg till justitieutskottet. 

– Jag menar att det finns oklarheter som behöver redas ut, säger han. 

Expressen kunde i måndags avslöja att den ställföreträdande rikspolischefen Mats Löfving för ett år sedan polisanmäldes för grov fridskränkning, olaga förföljelse och ofredande. Det utpekade brottsoffret var Noas underrättelsechef Linda Staaf, som han tidigare haft ett förhållande med. Anmälan gjordes av polisens säkerhetschef Ari Stenman.

Expressen kunde också i dag rapportera om att Mats Löfving återigen får kritik för att bland annat ha gett Linda Staaf toppjobb på Noa – trots att hon saknade erfarenhet. 

Nu kallar Miljöpartiets rättspolitiske talesperson, Bassem Nasr, upp rikspolischef Anders Thornberg till justitieutskottet. 

– I morse skickade jag en begäran till kammarkansliet om att Anders Thornberg ska komma till Justitieutskottet och svara på frågor. Jag menar att det finns oklarheter som behöver redas ut. Annars riskerar förtroendet att påverkas både internt och från allmänheten. I begäran har jag skrivit att det förekommit uppgifter om oegentligheter kring ett antal chefer. Det gäller bland annat att Mats Löfving som blivit polisanmäld.

”Det är en rörig situation”

Bassem Nasr ser gärna att Anders Thornberg kommer till justitieutskottet redan under nästa vecka.

– Det är en rörig situation. Så länge det inte är utrett finns det risk att förtroendet för polisen tar skada. Det ligger i allas intresse att reda ut det här så fort det bara går.

På frågan om Bassem Nasr har förtroende för rikspolischefen svarar han:

– Jag har förtroende för honom, men samtidigt måste vi reda ut vad som har hänt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.