Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anders Thornberg: "En av mina värsta dagar som polischef"

Eric Torell sköts till döds av poliser i somras.Foto: PRIVAT
Nu berättar rikspolischef Anders Thornberg om känslorna efter dödsskjutningen: ”En av mina värsta dagar som polischef.”Foto: ALEX LJUNGDAHL

Nu bryter rikspolischef Anders Thornberg tystnaden om 20-årige Eric Torell med Downs syndrom, som sköts till döds av polis i somras.

– Det var en mina värsta dagar som rikspolischef, säger Thornberg i "Malou efter tio".

Expressen har tidigare avslöjat att poliserna avlossade 25 skott och att det dödande skottet träffade Eric Torell i ryggen.

Tidigt på morgonen den 2 augusti rymde 20-årige Eric Torell hemifrån med en leksakspistol i Vasastan i centrala Stockholm. Eric, som hade Downs syndrom, sköts sedan till döds av tre poliser, som kallats till platsen efter att boende i området gjort iakttagelser av en beväpnad man.

Polisen har varit förtegen kring händelsen och hänvisat till förundersökningssekretess, då det pågår en internutredning kring polisernas agerande.

Nu bryter rikspolischef Anders Thornberg tystnaden under ett besök i tv-programmet "Malou efter tio" i TV4.

– Det är fruktansvärt. Det var en mina värsta dagar som rikspolischef, säger Thornberg i programmet.

Begravningen av Eric Torell.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT

Thornberg: "Otroligt svårt yrke"

Expressen har tidigare avslöjat att två av de tre poliserna som sköt Eric till döds var nya i yrket – en av dem hade bara arbetat som polis i några månader. I en artikel tidigare i oktober avslöjades även uppgifter om att polisen avlossade 25 skott. Tre av dem träffade Eric – det dödande skottet träffade i ryggen.

LÄS MER: Advokat: Polis sköt ihjäl Eric med skott i ryggen

Anders Thornberg säger att han inte kan kommentera uppgifterna:

– Jag vill inte gå in på några detaljer, jag kan inte göra det, eftersom det pågår en förundersökning.

Samtidigt försvarar han poliserna och polisyrket:

– Jag tänker att det är ett otroligt svårt yrke vi har. Mina medarbetare går ut varje dag med livet som insats. Man ska avgöra vad man ska göra på några sekunder i en sådan situation. De möts med knivar och skjutvapen i sitt arbete. De möts av väldigt aggressivt våld, säger Anders Thornberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.