Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anders Tegnells vädjan om vaccin inför skolstarten

Lägre vaccinationstakt bland unga – risk för smittspridning i höst.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Än så länge använder Sverige allt vaccin som vi får”, säger Anders Tegnell.
Foto: LARS SCHRÖDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Smittspridningen i Sverige ligger fortsatt på låga nivåer – även om spridningen gått upp med 24 procent på en vecka.

Statsepidemiolog Anders Tegnell varnar nu för att det finns en risk för ökad smittspridning i höst när semesterlediga svenskar återvänder till skolor och arbetsplatser.

– Det är väldigt viktigt att vi nu får så många som möjligt vaccinerade innan hösten, säger han i SVT:s ”Morgonstudion”

Trots att flera regioner den senaste tiden varnat för bristande vaccinintresse bland unga, menar statsepidemiolog Anders Tegnell att det än så länge inte finns någon anledning till oro, det säger han i SVT:s ”Morgonstudion”. 

– Uppenbarligen är de ganska motiverande redan. Vi måste förstå att det är sommar och det händer mycket annat. Men än så länge använder Sverige allt vaccin som vi får, säger han.

Enligt Tegnell jobbar regionerna kontinuerligt med informationskampanjer mot yngre och han pekar även på möjligheten att öppna drop in-mottagningar när regionerna inte längre fyller de bokningsbara tiderna. 

Viktigt att vaccinera så många som möjligt

Samtidigt finns det en oro för att covidsmittan ska öka kraftigt efter skolstart. 

– Det är en orosfaktor då vi vet att gymnasieungdomarna inte kan bli vaccinerade till fullo – alltså hinna få två doser vaccin – innan skolstarten börjar, säger Anna Skogstam arbetar som smittskyddsläkare i region Värmland till Värmlands Folkblad.

Den enskilt viktigaste åtgärden för att stoppa en smittspridning i höst, är enligt Tegnell att hinna vaccinera så många det bara går innan semesterlediga svenskar återvänder till sina jobb och skolor.

– Det är väldigt viktigt att vi nu får så många som möjligt vaccinerade innan hösten, då vi vet från erfarenhet att det finns en risk att spridningen åter kan komma i gång igen när alla är tillbaka på sina arbetsplatser och skolor. 

– Då är det viktigt att de allra flesta är vaccinerade så att vi slipper ett ökat antal smittade, säger han.

Experten: Betydligt bättre rustade för en ny våg

Vaccinens effekt mot dödsfall är tydlig när smittspridningen ökar

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.