Anders Tegnells tvekan inför sommarpratet

Statsepidemiologens tankar inför ”Sommar i P1”.
Anders Tegnell är Sommarvärd 2020.
Foto: MATTIAS AHLM / SVERIGES RADIO

Statsepidemiolog Anders Tegnell ska sommarprata.

Trots att han nu är en av Sveriges mest omtalade offentliga personer var han förvånad över att han fick frågan – och tvekade.

– Det kändes inte alls självklart att tacka ja, säger Anders Tegnell.

Anders Tegnell säger att det kändes ”lite konstigt” att få frågan om att vara Sommarvärd i P1.

– Det är ju liksom ingenting som jag hade trott att jag skulle hamna i, säger han. 

Hur gick tankarna kring att tacka ja? 

– Jag pratade ju såklart med andra om det. Det är någon slags möjlighet att belysa det som inte har synts så mycket, och kanske problematisera det hela på ett lite annorlunda sätt och visa på att det finns mycket bakom ytan i det här, som det inte pratats så mycket om.

Vad ska du prata om? Blir det bara covid-19 och pandemi?

– Nej, så blir det inte, det är ju inte riktigt så som sommarprogram ser ut, utan det kommer också handla en del om mig och varför jag har hamnat där jag är, som en del av storyn så att säga.

Anders Tegnells ”Sommar i P1” spelas in i förväg, och statsepidemiologen berättar att manuset är i princip klart. Det blir dock inte ett program med några stora överraskningar om honom som person, säger han.

Du säger att du inte trodde att du skulle hamna i den här situationen. Hur har det känts att, på så kort tid, bli en sådan person som får frågan om att sommarprata?

– Det har ju varit väldigt konstiga månader – på många olika sätt. Den här resan har varit mycket egendomlig, och något som varken jag eller någon annan hade kunnat drömma om, om vi hade pratats vid innan årsskiftet.

Men att sommarprata måste ändå vara en positiv sida av den här uppmärksamheten, känns det som ett positivt uppdrag?

– Jo men det gör det väl ändå någonstans, för annars hade jag inte ens tänkt på det. Det är ju självklart att det är så. Det är en institution och någonting som jag också har lyssnat på i alla år. Det var svårt att säga nej, så är det. 

Känns det mest roligt eller mest nervöst?

– Väldigt mycket både och. 

Förutom att sommarprata, vad tänker du annars göra under sommaren?

– Jag ska ha semester och pyssla med annat.

– Vi är hemma ofta på sommarsemestrarna, vi bor på landet och har stora hus och trädgårdar att ta hand om och pyssla med. Det är en väldigt bra sysselsättning när det har varit intensivt på jobbet. Så det inte så stor skillnad mot tidigare somrar för oss.

Expressens nöjeskrönikör Maria Brander om årets sommarpratare.
Anders Tegnells varning om antikroppstesterna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.