Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anders Tegnells svar på kritiken: ”En bit papper”

Började som ett mystiskt virus i Kina – se Tegnells första intervju i Expressen.
Nyligen uppdaterade Folkhälsomyndigheten sina riktlinjer till personal i just äldrevården.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sjuksköterska kontrollerar hjärtrytmen hos en patient.Foto: GÖRAN BILLESON / IBL
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Statsepidemiolog Anders Tegnell medger att Sverige misslyckats med att skydda de äldre.

Nu svarar han på varför det dröjde så lång tid med tydliga direktiv till äldrevården.

– En riktlinje är inte mer än en bit papper, det handlar om hur man jobbar, säger han i Helgstudion.

Att Sverige har betydligt fler dödsfall än våra nordiska grannländer beror på att smittan i högre utsträckning tagit sig in på äldreboenden jämfört våra grannländer, påstår Anders Tegnell i Helgstudion.

Men det finns också andra skäl, berättar han. 

– Pandemin har gått mycket längre i Sverige än i våra grannländer. Där pratar man om 1-2 procent smittade. I Stockholm har vi kanske runt 20 procent.

Anders Tegnell lyfter också fram sportlovsresenärerna – främst från Stockholm – som var på plats i områden som då hade en stor, men okänd smittspridning.

”Borde absolut ha testat mer”

Personal på äldreboendet har kritiserat Folkhälsomyndigheten för att direktiven varit för vaga. Det har handlat om hur de ska hantera coronasmittade och vilken skyddsutrustning de ska bära.

Nyligen uppdaterade Folkhälsomyndigheten sina riktlinjer till personal i just äldrevården. Samtliga med misstänkt coronasmitta ska testas – och vid misstanke om covid-19 ska den boende isoleras mycket tidigare. 

I Helgstudion säger Anders Tegnell att Folkhälsomyndigheten normalt inte ger detaljerade riktlinjer till äldrevården – men att de ändå gjorde det när det fanns ett tydligt behov. 

Programledare Marie Lehmann frågar om Sverige hade haft färre dödsfall om de uppdaterade riktlinjerna kommit i gång tidigare.

– Det är svårt att säga om färre hade dött på äldreboenden om vi gjort annorlunda. För även i andra länder har en stor andel dött där, säger han, och medger:

– Vi borde absolut ha testat mer inom äldreboendena. Vi får titta på varför det inte kom i gång snabbare. Det är en skillnad mot hur våra grannländer har hanterat det.  

 

Vem som helst kolla upp sig – så säkert är coronatesten.
Statsepidemiologen om de svenska dödstalen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.