Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anders Tegnells fem coronaråd: ”Jobbigt”

Anders Tegnell svarar på läsarnas vanligaste frågor.
Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Flera dagar i rad har det varit problem med överfulla bussar och trängsel i Stockholmsområdet – detta trots varningarna om smittspridning.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Provtagningstältet vid Karolinska sjukhuset i Solna.
Foto: PATRIK ÖSTERBERG/TT / PATRIK ÖSTERBERG TT NYHETSBYRÅN
Tomt på tunnelbanan i New York under tisdagen, efter att guvernören Cuomo och borgmästaren DeBlasio uppmanat folk att ta sociala distanseringen på allvar och stanna hemma.
Foto: SAM SIMMONDS / POLARIS POLARIS IMAGES
Spansk militär på San Sebastian-stationen.
Foto: JAVI JULIO/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK / JAVI JULIO/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Undvik barnbarn – och bussar.

Ta reda på vilken hjälp du kan få i vardagen.

Det är några av Anders Tegnells råd till dig som är äldre.

Här listar statsepidemilogen vad du bör – och inte bör göra – nu.

Myndigheternas strävan att stoppa spridningen av det nya coronaviruset har inneburit inskränkningar för de allra flesta i samhället – även om de åtgärder som införts i Sverige är mindre långtgående än i de flesta andra länder.

Barn som bara är lite vintersnoriga får inte träffa sina kompisar i skola och förskola. Vuxna måste stanna hemma från jobbet även vid milda symptom.

Men de tuffaste restriktionerna gäller de äldre. Personer som är 70 år och uppåt löper mycket högre risk än andra att bli allvarligt sjuka om de smittas av det nya coronaviruset, enligt Folkhälsomyndigheten.

Anders Tegnells fem bästa råd till äldre

– Vi förstår alla att det är jobbigt att vara ensam, inte minst som äldre. Men nu är det de äldre som är de mest utsatta i samhället. Då är det viktigt att man minskar de kontakter man har med andra människor så mycket som möjligt, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

1. Varför ska jag bry mig om vad ni säger?

– Man behöver göra det för sin egen skull för att bli frisk, och för sina anhörigas skull, för de vill nog ogärna bli av med en. Dessutom tycker jag att man ska tänka lite på sjukvården i Sverige. Blir man sjuk som äldre kommer det att ta väldigt mycket resurser från vården.

2. Vad får jag göra?

– Det finns inga hinder mot att vara ute och röra på sig, och det går bra att träffa andra så länge man är utomhus och inte har för nära kontakt.

3. Vad bör jag undvika?

– Att handla i trånga butiker, åka buss eller ta emot besök av barnbarnen innebär en risk som bör undvikas, säger Anders Tegnell.

4. Vem ska hjälpa mig om jag inte får gå och handla själv?

– Det finns massor med initiativ. Jag är säker på att kommunerna också kan stötta i viss utsträckning. Många affärer har särskilda tider då äldre får komma. Man får ta de kontakter man har lokalt och se vilka lösningar som finns.

5. Jag är över 70 men kärnfrisk. Räknas jag som äldre?

– Många tycker att gränsen är irriterande lågt satt. Man måste ha en gräns någonstans och vi vet att risken ökar med åldern. Sedan får man använda sitt sunda förnuft beroende på om man har många andra sjukdomar eller om man känner sig väldigt frisk.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt.

Tegnell: ”Tänk förnuftigt"

Anders Tegnell kommenterar tre av myndighetens råd som gäller för hela befolkningen.


Tänk över om planerade resor verkligen är nödvändiga att genomföra. 

Så vad ska man tänka på?

– Det finns stora möjligheter att tänka förnuftigt runt sitt resande: Vad skulle jag kunna ställa till med om jag ger mig i väg någonstans? Kommer jag att belasta sjukvården där om jag blir sjuk? Riskerar jag att sprida smittan till några äldre personer? Kommer jag att hamna i en grupp där det kan spridas mycket smitta? Det är så jag tycker man ska tänka.

Var uppmärksam på symptom på covid-19.

Men hur vet man om man har symptom på covid-19, eller om det bara är en förkylning?

– Det här är en sjukdom som inte går att skilja från en massa andra luftvägsinfektioner. Det går bara att veta om man har tagit ett test. Jag har sett en massa tyckare som försöker skilja coronaviruset från influensa och liknande. Det sanna och korta svaret är nej: det går inte att skilja. 

Om du har symptom – stanna hemma från jobbet.

Men måste man verkligen vara hemma i två dagar efter att man blivit symptomfri?

– Vi vet att man bär på det här viruset lite längre än vid många andra virusinfektioner, av lite oklara skäl. Därför vill vi lägga till ett par dagar på slutet för att känna sig riktigt säker på att man inte sprider det vidare.


Tegnell: 100 000 svenskar kan vara smittade

Folkhälsomyndigheten ska göra slumpmässiga tester på svenskar för att få bättre koll på antalet smittade.

Folkhälsomyndigheten: Ovärdig kritik

Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens direktör, säger att kritiken mot Anders Tegnell har varit ovärdig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.