Den övergripande trenden i världen är att smittspridningen har saktat ned med ett minskat antal dödsfall. USA har exempelvis lugnat sig. Men många europeiska länder har problem.
– I Europa har vi tyvärr en fortsatt utveckling åt fel håll, med en konsekvent uppåtgående trend. Men där Sverige är undantaget, säger Anders Tegnell vid Folkhälsomyndighetens pressträff på tisdagen.
”Inne i en fortsatt nedgång”
Statsepidemiologen förklarar att Sverige nu sticker ut på ett positivt sätt – med en smittkurva som återigen pekar nedåt.
– Vi hade en liten uppgång efter den här snabba nedgången vi hade i juli. Men den har avstannat och det verkar mer som om vi är inne i en fortsatt nedgång, säger Anders Tegnell.

Men smittspridningen varierar mellan olika regioner.
– Skåne är den region med den största tydliga uppgången, medan många andra regioner har vänt nedåt.
Anders Tegnell påpekar att trenden blir än tydligare när man tittar på intensivvården, där nyinläggningarna är få.
– Och det blir ännu tydligare när man tittar på antal avlidna. Vi har nu ett antal dagar med inga avlidna alls.
Totalt har 5 814 personer dött och 86 891 personer bekräftats smittade i coronapandemin i Sverige.
Rekordmånga fall
Bland de nu hårt drabbade länderna i Europa finns Spanien som haft en uppgång sedan landets nedstängning lyftes i slutet av juni. Den senaste veckan är den värsta sedan smittan nådde sin topp i mars, skriver Reuters.
Under de sju senaste dagarna har Kroatien, Polen, Ukraina, Tjeckien och Moldavien rapporterat rekordmånga nya smittfall, enligt WHO:s sammanställning.
På tisdagens presskonferens berättade även Karin Tegmark-Wisell vid Folkhälsomyndigheten om att runt 3 700 personer i nio svenska regioner fått felaktigt positiva resultat.