Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anders Tegnell: Han är ansvarig om allt går fel

Statsepidemiologen i Skavlan
Anders Tegnell har flera gånger försvarat sig mot Sveriges beslut.Foto: SVT
I en intervju med Fredrik Skavlan, som sänds i SVT på fredagskvällen, förklarar statsepidemiologen varför skolstängningar är onödiga.Foto: SVT

Anders Tegnell ångrar att Folkhälsomyndigheten inte informerade tidigare om riskerna med coronaviruset.

Om Sveriges ifrågasatta strategi går snett är det ytterst hans myndighetschef som står ansvarig. Men statsepidemiologen gissar att även Löfven kommer ifrågasättas.

– Man kommer säkert peka på bägge efteråt, säger Tegnell i ”Skavlan”.

Sveriges val att förmana snarare än att förbjuda har väckt stor internationell uppmärksamhet. Anders Tegnell har flera gånger tidigare försvarat sig mot besluten, exempelvis beslutet att låta skolor hålla öppet. 

I en intervju med Fredrik Skavlan, som sänds i SVT på fredagskvällen, förklarar statsepidemiologen att skolstängningar ofta innebär att antalet smittade skjuter i höjden, när man slutligen tvingas öppna igen.

– Det är ett av problemen med skolstängningar: Man löser inga problem men man kan möjligen skjuta dem en bit på framtiden. Om möjligen blir de då värre, säger Anders Tegnell.

Anders Tegnell sågar masstester

Anders Tegnell har ”väldigt svårt att se” en nationell skolstängning i Sverige, och hänvisar till den fas epidemin befinner sig i. Samtidigt ger han uttryck för ett visst mått av självkritik, när det gäller Folkhälsomyndighetens initiala information om smittan.

– Jag tror att vi hade kunnat börja kommunicera ännu tidigare än vad vi gjorde, och diskutera vad vi behöver göra framåt ännu tidigare. Men jag tror att många med oss först såg utvecklingen i Kina som något som händer ibland. Det händer ibland konstiga saker på ett ställe i världen, och det behöver inte bli så mycket mer. Jag tror alla blev chockade när det blev som det blev i Italien, säger statsepidemiologen i ”Skavlan”.

Han anser inte att det hade gjort någon skillnad om Sverige hade genomfört fler coronatester, och sågar samtidigt så kallade masstester som görs i flera länder.

– Det finns en stor övertro på att man behöver testa mer. För mig är det viktigt att man testar för att kunna göra någonting med svaret som man får. Vi testade jättemycket på alla som kom hem efter sportlovsveckan, och gjorde jättemycket med svaren. Vi hindrade säkert spridningen av sjukdomen under några veckor där, säger Anders Tegnell.

Han är ansvarig för besluten

Om Sveriges strategi visar sig vara fel, och Sverige blir som Italien, vem är ansvarig? undrar Fredrik Skavlan. Efter lite påtryckningar hänvisar Anders Tegnell till sin myndighetschef Johan Carlson.

– Vi har ett system i Sverige där vi jobbar tillsammans, så det är många personer som har varit inblandade i de här diskussionerna. Både på den politiska nivån och på myndighetsnivån. I slutändan är det min chef, det är så en svensk myndighet fungerar, chefen har alltid ansvaret för allt, säger Anders Tegnell.

Han anser inte att statsminister Stefan Löfven ska bära den bördan, men medger:

– Man kommer säkert peka på bägge efteråt. 

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.