Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anders Olsson efter domen: Akademien har ett ansvar

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson bryter nu tystnaden efter domen mot kulturprofilen Jean-Claude Arnault. 

Till SVT säger han att Akademien måste tänka på brottsoffret och på vilken roll Akademien haft i att bygga upp Arnaults maktposition. 

– Jag tänker att Svenska Akademien ändå har ett ansvar för helhetsbilden, säger han i intervjun. 

I veckan dömde Svea hovrätt Jean-Claude Arnault till två och ett halvt års fängelse för våldtäkt. 

Sedan dess har ett uttalande från Svenska Akademien efterfrågats, men därifrån har det varit snålt med kommentarer. 

Nu kommenterar Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson domen i en intervju med SVT.  

– Jag tänker att Svenska Akademien ändå har ett ansvar för helhetsbilden. Ett ansvar också för hur vi har skött den här relationen till Forum och Jean-Claude Arnault genom åren, säger han till kanalen. 

Han säger också att Akademien måste tänka på brottsoffret och målsäganden, och på vilken roll Akademien har haft för att bygga upp Jean-Claude Arnaults maktställning. 

– Vi har inte varit tillräckligt vaksamma och uppmärksamma på hur han har utnyttjat denna makt, säger Anders Olsson till SVT. 

Tycker Horace Engdahl går för långt 

Han berättar också att han själv inte har hittat några protokollförda kommentarer om att det brev som varnade Akademien för Arnaults beteende ska ha tagits upp för diskussion. Men samtidigt säger han att han fortsätter söka efter brevet från 1997. 

Redan då, 1997, rapporterade Expressen om att brevet hade skickats till dåvarande ständige sekreteraren Sture Allén. 

I ett sms till Expressen skriver Anders Olsson så här om Akademiens ansvar: 

”Man fick i SVT intrycket att jag skulle vara ångerköpt.  Det är inte så. Vad jag nu ville föra fram var att Akademien inte är frikopplad från fallet Arnault vad gäller historien i stort, bara vad gäller hovrättsdomen. Vi har ändå ett ansvar”. 

Horace Engdahl. Foto: OLLE SPORRONG

I SVT-dokumentären ”Det slutna sällskapet” tonar ledamoten Horace Engdahl ner anklagelserna mot Jean-Claude Arnault och kallar det för "byskvaller". Han avfärdar också vittnesmålen från de anonyma kvinnorna i Dagens Nyheter, och menar att de inte bör lyssnas på.

Något som Anders Olsson tycker är att gå alldeles för långt, säger han i SVT-intervjun. 

– Vi måste lyssna på dem. De bildar också ett mönster som är väldigt tydligt och övertygande, så det kan vi inte ifrågasätta. Jag tycker att det är en skyldighet att känna med offren så långt vi kan, säger han till SVT. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.