Anders Nunstedt har gått bort i cancer

Expressens mångårige musikredaktör förnyade Sveriges musik- och nöjesjournalistik.
Anders Nunstedt i Moskva, Ryssland 2009.
Foto: SVEN LINDWALL

Expressens mångårige musikredaktör Anders Nunstedt förnyade Sveriges musik- och nöjesjournalistik.

Han var ett av branschens allra största namn under 30 år – och respekterades av artister och läsare för sina stora kunskaper, sin bredd och professionalism.

Artister hyllar Anders Nunstedt som avled på onsdagen i en ålder av 51 år efter en längre tids sjukdom.

Anders Nunstedt stod i centrum för Sveriges musikjournalistik under tre decennier. Han var på alla stora arenaevenemang, han rapporterade från alla schlagerfestivaler och Eurovision-finaler.

Han skrev om alla galor med Bruce Springsteen, Rolling Stones, U2 och Madonna – och bedömde deras prestationer. En gång gav han Springsteen rekordbetyget ”sex getingar”, en mer än maximala fem. 

– Anders Nunstedt har varit en av Expressens mest profilerade medarbetare sedan tidigt 90-tal. Från tiden på klassiska Expressen Fredag till krönikör om den underhållning som berört flest i Sverige, däremellan chef för sportmagasin och utrikeskorrespondent. Det är en sorgens dag för oss kolleger och Expressens läsare, säger Expressens chefredaktör Klas Granström.

Familjens sorg: ”Älskad av så många”

Anders Nunstedt, som gillade sitt smeknamn Pappa Pop, arbetade in i det sista. För tre år sedan drabbades han av cancer och genomgick flera svåra operationer och cellgiftsbehandlingar.

– Anders var älskad av så många, från närmsta familj och vänner till kolleger i hela Musiksverige. För Anders var det viktigt att inte bli synonym med sin sjukdom och vi är oerhört stolta över hur han tog sig an livet trots de tuffa utmaningarna. Han ville att allt skulle vara som vanligt, säger hustrun Carina Nunstedt, brodern Per Nunstedt och systern Katarina Nunstedt i ett gemensamt uttalande.

– Det är en ofattbar sorg att han har lämnat oss så tidigt men vi stärks av all kärlek, humor och omtanke som han har spridit till oss och alla andra genom åren, säger de.

”Jag gillar att skriva om saker jag blir berörd av”

Anders Nunstedt berättade förra året i podden Hälsorevolutionen om hur det var att leva med sjukdomen – och om hur han kände de första symtomen mitt under en konsert i Göteborg.

– Jag vill inte bli min sjukdom, inte identifieras av att jag har cancer. En del sjuka går in i sjukdomen, den genomsyrar allt man tänker och säger. Jag kände för min familjs, omgivnings och min egen skull att jag inte vill hamna där, säger han i podden.

Började som sportreporter

Han berättar också hur han ser på sitt skrivande:

– Jag gillar att skriva om saker jag blir berörd av, det kan antingen vara att jag blir förbannad och irriterad eller att jag tycker att något är helt underbart. Det där som ligger i mellanläget på tre getingar är inte så himla kul att skriva om.

Anders Nunstedt inledde sin journalistkarriär som sportreporter på Skövde Nyheter i hemstaden Skövde. 1990 blev han nöjesreporter på Expressen – och fick en rivstart när han var med om att förnya Sveriges nöjesjournalistik.

Tillsammans med blivande hustrun Carina Svenberg och Linda Skugge drog han i gång Expressen Fredag, succébilagan som inte bara skrev om de största stjärnorna utan också om små band – av vilka många senare blev stora.

Anders Nunstedt.
Foto: MICHAELA HASANOVIC

”Sann mot artisterna och läsarna”

Han blev musikredaktör, planerade musikbevakningen och blev den som skrev de stora och tyngst vägande recensionerna.

– Anders Nunstedts mångåriga gärning, där han knutit samman god stilistik och stor kunskap, har varit och är en viktig del av Expressen. Anders kunde motivera åsikten för andra, men också för sig själv – vilket gjorde att han över så lång tid kunde vara sann mot artisterna han skrev om och läsarna han jobbade för, säger Expressens redaktionschef Magnus Alselind.

Anders Nunstedt var ursprungligen mest engagerad i syntmusik, men breddade sitt intresse till hela pop- och schlagerfältet.

”Vår Pappa Pop”

– Det är oerhört tungt att förlora Anders Nunstedt, vår Pappa Pop som varit en älskad och uppskattad kollega i så många år. Framför allt minns vi honom för just det, en varm kollega med ett stort hjärta som bultat så starkt för redaktionen och läsarna, men givetvis också Anders vassa penna och busiga humor som vi kommer att sakna så mycket, säger Emma Malmlöf, chef för målgrupp och nöje på Expressen.

Lars Johansson, tidigare nöjeschef på Expressen, sörjer sin nära vän Anders Nunstedt.

– Han var alltid mån om sina medarbetare och hjälpte oss med sina enorma kunskaper. Det var ett genomgående drag som jag fick uppleva redan min första dag på Expressen, säger han

Anders Nunstedt sörjs närmast av sin fru Carina och sönerna Wilmer och Oscar samt brodern Per och systern Katarina med familjer.

Musikvärlden sörjer Anders Nunstedt

Charlotte Perrelli:

”Jag blir helt bestört av att höra detta. Vi har haft en bra relation i så många år och det har alltid funnits en ömsesidig respekt mellan oss. Vi har gjort många länder tillsammans på den tiden man turnerade 30 länder i samband m Eurovision och vi har haft otroligt skoj ihop. Jag bär med mig många fina minnen av Anders. Han var en otroligt fin person!”


Per Gessle:

”Jag har träffat Anders otaliga gånger genom åren och han var en synnerligen kompetent musikman, alltid påläst och alltid nyfiken.”


Orup:

”Jag gillade Anders, alltid rak och oknusslig och det kändes aldrig som om han spelade för gallerierna. Intelligent men varm och med integritet. Vi drack en whisky och pratade 'Främling' en gång. Bra karl. Fan vad trist.”


Thomas Johansson, konsertarrangör på Live Nation:

”Anders var en otroligt kunnig person, en kille man gärna ringde till för att snacka med och byta idéer. Han var väldigt betydelsefull för oss som jobbar med musik just för att han var så kunnig.”


Tidigare bandet Kent:

”Vi i före detta bandet Kent beklagar sorgen och tänker på Anders familj och de närmaste. Vila i frid.”


Bandet Mobile Homes genom sångaren Hans Erkendahl:

”Vi nåddes i dag av ett extremt sorgligt besked: Anders somnade in i natt.

Anders Nunstedt Sveriges bästa popjournalist som senare blev vännen Anders. Den som följt oss mer eller mindre från start. Men samtidigt följde vi honom,

och var alltid lika nervösa om vad han skulle tycka om våra nya låtar och album.

Hans ord betydde extremt mycket för oss. Men även hans tips på nya band och låtar

var alltid spännande att kolla upp. Du kommer alltid att finnas i våra tankar.”


Uno Svenningsson:

”Så otroligt sorgligt. Anders var en otroligt kunnig musikskribent och en vass krönikör. Oavsett om man fick ris eller ros av honom i en recension, var det alltid sympatiskt skrivet så det kändes alltid okej. Anders Nunstedt är saknad.”


Pernilla Andersson:

”Anders hade ett sånt där genuint musikintresse som kändes så autentiskt och ärligt, det var alltid roligt att läsa det han skrev oavsett om han gillade det eller inte. Anders var en av dem jag höll högt.”


Leif Käck, A&R Director på Universal Music:

”Så tråkigt och sorgligt att Anders gått bort. Jag har känt honom sedan början på 90-talet och har den största respekt för hans breda musikkunnande och vassa penna. En stark personlighet har tyvärr lämnat oss.”


Marie Dimberg, Dimberg Jernberg Management:

”Anders har varit en viktig del i svensk musikjournalistik under väldigt lång tid. Vi har haft många och långa samarbeten om stora och små musikprojekt, många och långa samtal och många härliga häng. En alldeles för tidig bortgång; Anders lämnar ett stort tomrum.”


Richard Herrey:

”Nej så otroligt tråkigt. Anders Nunstedt - Pappa Pop har lyssnat på sin sista låt. En otroligt kunnig och respekterad musikjournalist som funnits med under nästan hela min karriär. En av de riktigt stora. Tankarna går till familj och vänner.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.