Anders Kiil körde ungdomarna från skräckön

Publicerad
Uppdaterad
Anders Kiil, 34, hamnade mitt i efterspelet till Utöya-massakern.
Han körde fyra skräckslagna ungdomar - som simmat ifrån lägerön - till säkerheten på uppsamlingshotellet.
En av ungdomarna hade sett sin flickvän skjutas ihjäl.
- Han fick panik, säger Kiil till Expressen.se.
Anders Kiil hade varit i Stockholm på jobb och var på väg hem till Oslo. Då blir han stannad av en polisbil som ber honom köra fyra ungdomar, som flytt från Utöya, till uppsamlingshotellet.
De fyra ungdomarna - tre flickor och en pojke - hade simmat ifrån ön.
- Pojken var chockad. Han berättade att han hade gömt sig bakom en sten och sen såg sin flickvän dö.
Fick panik
Pojken var helt förkrossad och ville tala med sina föräldrar. Men när de körde förbi en polisavspärrning blev han helt hysterisk.
- Skytten på Utöya var ju klädd som en polisman. När han såg en riktig polis med vapen fick han panik. Jag var tvungen att hålla fast honom i bilen, säger Anders Kiil.
Bak i bilen satt tre flickor som också var svårt chockade. När de kom fram till uppsamlingshotellet blev de omhändertagna av sjukvårdspersonal. Anders Kiil blev kvar på hotellet i flera timmar innan han kunde fortsätta hem.
Han säger att han ännu inte smält det som hänt i Norge.
- Det är ofattbart faktiskt, det har inte riktigt sjunkit in. Men det känns bra att ha varit med och hjälpt till, säger han till Expressen.se.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag