Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Anders har åkt på 43 Ålandskryssningar i år

Anders Ericson har slagit sitt eget rekord i Ålandskryssningar. 43 gånger tog han båten till Åland under 2013. Foto: Mikael Hellsten/DT

De senaste fem åren har Anders Ericson, 55, från Borlänge tagit båten till Åland 171 gånger.

I år slog han sitt eget rekord och åkte på 43 kryssningar.

– Det är det bästa jag vet att åka på de här resorna, säger han.

Han åker till Åland oftare än andra går till mataffären.

Anders Ericsons absolut största fritidsintresse är att åka Ålandsbåten från Stockholm och i år har han slagit sitt eget rekord och genomfört hela 43 resor.

Totalt har han gjort flera hundra Ålandsresor och de senaste fem åren - då han har hållit räkningen - har det blivit 171 resor.

DT.se skrev först om Anders Ericson och hans hobby.

– Jag är nykter alkoholist och jag tar hellre en kort semester och åker till Åland än sitter i flera veckor på sommaren och inte gör något. Sen älskar jag att dansa också. Jag snurrar med damerna på båten, berättar Ericson

Hur hinner du med så många resor?

– Jag har 25 semesterdagar och sedan gick SSAB dåligt i år så vi gick ner och jobbade 80 procent. De dagarna jag åker jobbar jag alltid halvdag. Jag börjar klockan sex och sen går jag kvart över tio. Då går bussen fem i elva.

Varför blir det alltid Åland?

– Jag tycker det är alldeles lagom och det är bäst dansorkestrar på de båtarna. Jag åkte till Helsingfors för några år sedan men det var ingenting, där var det något ryskt folkdansband som uppträdde.

"Kostar nästan ingenting"

Ericson berättar att han genom åren har lärt känna de flesta som jobbar på båten. Dessutom finns det ett gäng från hela Sverige som alla åker ofta. Och trots sina 43 resor är Ericson inte värst. Han berättar att en kvinna, som förvisso bor närmare båten än vad han gör, har hunnit med hela 52 resor i år.

Hur har du råd att åka så ofta?

– Det kostar nästan ingenting. Hela året var det gratis buss eftersom Cinderella firade tio år. Sen brukar man vinna en hytt när man vinner en tävling. Så ungefär hälften av resorna har jag vunnit. Sen får man en gratis resa om man handlar för över 1 200 kronor och jag brukar ju få beställningar av kompisar. Sen dricker jag ingenting heller och maten är inte så dyr.

Ericsons nästa resa är redan inplanerad till trettonhelgen. Han åker helst på tisdagar och säger att han undviker helgerna då det brukar vara mer stök och fylla på båten.

Är det inte jobbigt att, som nykter alkoholist, hela tiden befinna sig på en plats som är så förknippad med alkohol?

– Inte det minsta. I mars har jag varit nykter i tio år.

 

Har du gjort fler kryssningar till Åland än Anders? Kontakta oss på Expressen.se!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!