Anders Eklund vill nu dubbla sitt skadestånd efter misshandeln. Foto: Christian ÖrnbergAnders Eklund vill nu dubbla sitt skadestånd efter misshandeln. Foto: Christian Örnberg
Anders Eklund vill nu dubbla sitt skadestånd efter misshandeln.  Foto: Christian Örnberg
Anders Eklund efter misshandeln.Anders Eklund efter misshandeln.

Anders Eklund efter misshandeln.

Blodspåren efter misshandeln av Anders Eklund.Blodspåren efter misshandeln av Anders Eklund.

Blodspåren efter misshandeln av Anders Eklund.

Foto: Nike MekibesFoto: Nike Mekibes
 Foto: Nike Mekibes

Anders Eklunds krav:
Dubbla skadeståndet

Publicerad

Efter den blodiga fängelsemisshandeln av Englamördaren Anders Eklund, 50, – nu vill han få dubbelt så högt skadestånd för kränkningen.

Livstidsfången är missnöjd med de 20 000 kronorna som hovrätten beviljade honom och har överklagat till Högsta domstolen (HD).

Men den dömdes försvarare tycker att skadeståndet ska stå fast.

– Det är det rimliga beloppet, säger advokat Robin Grönvall.

I början av december förra året föll hovrättsdomen mot en 28-årig man för den brutala fängelsemisshandeln av Anders Eklund i juni 2014.

På bilden som polisen tog efteråt syns den ökände livstidsfången blicka in i kameran med igenmurade ögon och bandage över den knäckta näsan.

28-åringens straff blev ett och ett halvt års fängelse men hovrätten valde att sänka kränkningsersättningen till Anders Eklund med 10 000 kronor, till 20 000 kronor.

– Jag tycker att hovrätten har hamnat rätt då de bedömde skadeståndet. Han fick för mycket i tingsrätten, enligt praxis, säger Robin Grönvall, 28-åringens advokat.

Anders Eklund tycker att det var för lågt. Nu har han genom sin advokat, Hanna Lindblom, överklagat kränkningsersättningen till HD.

Han vill ha 40 000 kronor.

"Det måste anses försvårande i kränkningshänseende att en misshandel äger rum inom en kriminalvårdsanstalts slutna murar, i ett rum där han varit inlåst och inte haft möjlighet att ta sig ifrån", står det i överklagan.

Robin Grönvall vänder sig mot tolkningen.

– Det finns i dag inget i svensk rättspraxis som säger att kränkning är allvarligare eftersom man befinner sig på anstalt, säger han.

"Han har därmed befunnit sig i en särskilt utsatt situation. Det skall därför bedömas som en allvarligare kränkning än om Anders Eklund befunnit sig utanför anstalten", står det i överklagan.

Det var två män som gick lös på dubbelmördaren Anders Eklund med sina knytnävar och en gummiklubba, i Norrtäljeanstaltens verkstadslokal.

Den andre mannen som dömdes i tingsrätten dog i en trafikolycka innan hovrättsprövningen, men innan dess lättade han sitt hjärta i ett brev till mördade Englas mamma: Carina Höglund, 47.

I brevet skrev han bland annat att Anders Eklund "... pratade om din dotter och visade ingen som helst empati vilket då ledde till en konflikt och slagsmål. Jag vill bara berätta för dig att jag känner ett stort medlidande för vad du har fått gå igenom och upplevt."

Var det likadant för din klient, att han kände att det här var något som han behövde göra för att straffa Anders Eklund?

– Nej. Han menar att Eklund har uttalat sig om sin tidigare brottslighet på ett sätt som han har reagerat på, varpå Eklund har blivit upprörd och kommit emot honom. Min klient väger väl ungefär hälften av vad Eklund gör och menar att själva misshandeln har varit självförsvar, säger Robin Grönvall.

Anders Eklund är dömd för morden på Pernilla Hellgren, 30, i Falun år 2000 och Engla Höglund, 10, i Stjärnsund åtta år senare.

Han är numera också misstänkt för att ha för bort och mördat sexåriga Jasmina Jasharaj i Sävsjö 1997.

Expressen har sökt Anders Eklunds advokat, Hanna Lindblom.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag