Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anders Eklund kräver ett högre skadestånd

Anders Eklund under rättegången.
Foto: Nike Mekibes

Anders Eklund, 49, slogs och sparkades blodig i fängelset – och tilldömdes skadestånd.

Men dubbelmördaren är missnöjd. 

Nu överklagar han:

Jag är inte nöjd. Jag vill att hovrätten prövar det här, säger han. 

Advokat Hanna Lindblom var i dag på förmiddagen i kontakt med Anders Eklund på anstalten Tidaholm, dit han flyttades efter det blodiga överfallet i Norrtäljefängelset.

Genom henne säger han:

Jag är inte nöjd. Jag vill att hovrätten prövar det här.

Nu är det inte längre en bevisvärderingsfråga, det är snarare en rättsfråga, säger Hanna Lindblom. Det vill säga: Ska vi inte låta hovrätten pröva det här, huruvida det ska anses vara förhöjande att man åker på stryk inne på kåken?

Inför rättegången efter misshandeln i Norrtäljefängelset krävde Anders Eklund sammanlagt 56 629 kronor i ersättning för kränkning, sveda och värk, förstörda glasögon, tandvård och inkomstförlust. Han fick sammanlagt 39 029 kronor, enligt domen. Av hela skadeståndet avser 30 000 kronor kränkning. 

Det är den summan Anders Eklund är missnöjd med. I dag skickade advokat Hanna Lindblom in ett överklagande till Svea hovrätt. 

Där står det:

"Anders Eklund delar inte tingsrättens bedömning rörande kränkningsersättningens storlek. Det måste anses vara försvårande i kränkningshänseende att en misshandel äger rum inom en kriminalvårdsanstalts slutna murar. Detta måste tillskrivas självständig betydelse, varför kränkningsersättning om 40 000 kronor är skäligt belopp."

Även en av de medinterner, som dömdes för den grova misshandeln, har överklagat – både domen och skadeståndsbiten.

Han fick 30 000 och vill ha 10 000 till, alltså 40 000 kronor, säger Hanna Lindblom. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.