Stefan Löfven tycker att de som pratar om att sänka lönerna för att minska arbetslösheten är inne på fel spår. Foto: Anna-Karin NilssonStefan Löfven tycker att de som pratar om att sänka lönerna för att minska arbetslösheten är inne på fel spår. Foto: Anna-Karin Nilsson
Stefan Löfven tycker att de som pratar om att sänka lönerna för att minska arbetslösheten är inne på fel spår. Foto: Anna-Karin Nilsson
Men han får mothugg av den förre finansministern Anders Borg. Foto: Anna-Karin NilssonMen han får mothugg av den förre finansministern Anders Borg. Foto: Anna-Karin Nilsson
Men han får mothugg av den förre finansministern Anders Borg. Foto: Anna-Karin Nilsson

Anders Borgs varning till Stefan Löfven

Publicerad

DAVOS. De som pratar om att sänka lönerna är inne på fel spår, var beskedet från Stefan Löfven när han mötte pressen i Davos.

Men tidigare finansministern Anders Borg varnar för att det kan leda till en ökad arbetslöshet.

– Det kommer att bli en hög arbetslöshet under en längre tid och förmodligen ökade sociala spänningar, säger Borg.

När statsminister Stefan Löfven mötte den samlade pressen under sin första dag på World Economic Forum i Davos inledde han med att prata jobb.

– Jag kommer att ägna hela den här vistelsen åt jobb i någon form. Jobb och tillväxt, hur vi skapar det. Att få möjlighet att träffa världsledare, företagsledare, fackliga organisationer för att utvecklas är en stor möjlighet, säger han.

Stefan Löfven betonade att det inte blir aktuellt att sänka några löner för att få in fler i arbete. I stället menar han att man måste hitta globala lösningar tillsammans.

– Vi måste också agera internationellt för att få samma typ av grundtänkande runtom i världen. De som pratar hemma om att sänka löner och försämra villkor är på fel spår. De går rakt emot diskussionen som är här nu, säger han.

"Kommer att bli hög arbetslöshet"

Men tidigare finansministern Anders Borg varnar för att Löfvens strikta nej kan innebära högre arbetslöshet, framför allt med tanke på det ökade antalet flyktingar som kommit till Sverige under 2015.

– Man måste förbättra integrationsförutsättningarna och då måste det finnas möjlighet för människor att komma in på arbetsmarknaden och få en första möjlighet att visa framfötterna, säger han.

Anders Borg ser en öppning i servicesektorn för de med en kortare eller ingen utbildning.

– Det kommer att bli hög arbetslöshet under en längre tid och förmodligen ökade sociala spänningar, säger Borg som tvivlar på att regeringen kommer klara vallöftet om EU:s lägsta arbetslöshet år 2020.

När Stefan Löfven får höra Anders Borgs invändningar protesterar han:

– Det är inte så att alla jobb i Sverige kräver väldigt lång utbildning och hög kvalifikation. Men däremot ska lönerna sättas av arbetsmarknadens parter. När de håller på med det där språket, vilka menar de egentligen. Vilka löner ska sänkas och hur ska de göra det? Tror de att de kan göra det? Den där lönesänkarlinjen är direkt fel, vi ska stå upp för löntagares möjlighet att i samråd, i diskussion och förhandling med arbetsgivarna sätta lönerna men vi ska inte ha någon allmän linje att sänka lönerna, säger S-ledaren.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag