Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Anders Borgs känga – om integrationen: ”Görs inget”

Lär dig allt om hur höstbudgeten påverkar dig.
Anders Borg vill se att mer görs i integrationsfrågan. Foto: SVEN LINDWALL

Tidigare finansministern Anders Borg tycker att regeringens höstbudget är ett ”stabilt budgetarbete” – men samtidigt ryter han ifrån om integrationen. 

– Där görs ingenting, säger han till SvD

På det stora hela ger Anders Borg, M, regeringen godkänt för innehållet i höstbudgeten som släpptes i går. Den gör inga vidare utsvävningar, vilket Borg tycker är klokt då sämre tider är att vänta. 

– Det är ett stabilt budgetarbete från regeringen. Budgeten är inte för expansiv, säger han till SvD. 

Men däremot saknas en stor reform, enligt Borg: en arbetsmarknadsreform. En sådan krävs för att integrationen ska kunna fungera i Sverige, menar han. 

”Åtgärdsprogram har ingen effekt”

– Det stora bekymret är att vi har ett integrationsproblem i Sverige, kopplat till hur vår arbetsmarknad fungerar. Och där görs ingenting. Nya åtgärdsprogram har ingen effekt på läget, säger Anders Borg. 

Han skulle vilja se en bredare diskussion om den långsiktiga planen för att ta itu med problemen. 

Finansminister Magdalena Andersson, S, med Karolina Skog, MP, på väg in till gårdagens budgetdebatt i riskdagen. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Alla borde sätta sig ner för långtgående reformer som kan få arbetsmarknaden att fungera bättre, inte minst om arbetslösheten nu är på väg att stiga.

Välkomnar att värnskatten slopades

Förslaget att slopa värnskatten låg på bordet redan när Anders Borg var finansminister, och inte helt oväntat välkomnar han att den nu slopas från och med årsskiftet.

De flesta av de stora förändringarna i höstbudgeten var kända sedan tidigare. Förutom att värnskatten slopas ska en bankskatt införas för att finansiera stora satsningar på försvaret. 

Utsatta kommuner får ökat stöd för att kunna hantera sina utmaningar, där 80 miljoner öronmärks särskilt för ett fyrtiotal kommuner som tog emot många flyktingar under krisen 2015.  

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson om regeringens budget.