Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anders Borgs flygvanor dyra för miljön

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
MILJÖPÅVERKAN. Varje extralandning ger ett utsläpp på 821,6 kilo koldioxid. Tidsvinsten för Anders Borg landar på 45 minuter. Foto: OLLE SPORRONG
Foto: Olle Sporrong

Anders Borg brukar kräva att få bli hämtad och lämnad med regeringsplanet i Nyköping för att slippa åka statsrådsbil till Bromma flygplats.

Expressen kan i dag avslöja att mellanlandningarna innebär ett extra utsläpp på drygt 820 kilo koldioxid - varje gång.

Att köra samma sträcka släpper ut 18 kilo koldioxid.

För skattebetalarna innebär finansministerns flygvanor en rejäl merkostnad.

Tidsvinsten är fyrtiofem minuter.

Expressen har granskat Anders Borgs resor med regeringsplanet sedan han tillträdde som finansminister 2006.

Totalt handlar det om 92 resor. Nästan var tredje gång, totalt 30 gånger, har finansministern krävt att få bli upphämtad eller avsläppt på Skavsta flygplats utanför Nyköping - i stället för på Bromma flygplats där regeringsplanen har sin bas. Skälet är att han bor utanför Katrineholm, vilket ligger knappt sex mil från Skavsta.

Extrautsläpp: 25 ton

Varje extralandning innebär ett koldioxidutsläpp på 822 kilo, enligt försvarsmaktens beräkningar. Totalt har Borgs flygvanor därmed inneburit ett extra utsläpp på 25 ton.

Att köra sträckan med statsrådsbil mellan Borgs bostad och Bromma flygplats innebär ett utsläpp på 18 kilo, vilket skulle ha inneburit ett totalt utsläpp på 540 kilo för de granskade resorna om Borg valt att bli skjutsad med bil i stället.

Senast Anders Borg beordrade en mellanlandning närmare bostaden var på midsommardagen på väg hem från finansministermötet i Luxemburg.

Enligt Joakim Elovsson, informatör på flygflottiljen F7 där regeringsplanen ingår, behöver Anders Borg inte ange något skäl till mellanlandningarna i Nyköping.

- Försvarsmakten utgår från att beställaren använder planet utifrån de bestämmelser som finns, säger han.

Merkostnad

Exempelvis var det ingen som frågade varför finansministern ville att regeringsplanet skulle landa i Sveg dagen före midsommarafton förra året på väg hem från ett finansministermöte i Luxemburg.

Inte heller behövde Anders Borg förklara den extra sovmorgonen i mitten av mars 2011 när regeringsplanet gick ner och hämtade upp honom i Nyköping på väg till Bryssel.

Samma sak när han reste till Budapest tidigare samma år.

Och när han åkte till Bryssel i början av maj förra året.

Utöver den extra klimatbelastningen har mellanlandningarna också inneburit en rejäl merkostnad för skattebetalarna.

Resan till och från Bryssel i början av december 2008 kostade till exempel 114 833 kronor inklusive mellanlandningen. När Borg några månader senare reste direkt tur och retur till Bryssel från Bromma kostade resan drygt 57 000 kronor.

30 000 kronor per resa

Under de granskade åren varierar kostnaderna mycket men i snitt handlar mellanlandningarna om en merkostnad på drygt 30 000 per resa till och från Bryssel, vilket är den mest frekventa destinationen.

Den exakta kostnaden för varje mellanlandning i Skavsta är svår att beräkna men det handlar om kraftiga påslag på försvarsmaktens fakturor till regeringskansliet.

Skriver i sms

Sedan förra året får försvaret debitera regeringen maximalt 10 800 kronor per flygtimme vilket sänkt kostnaderna för regeringskansliet. Men eftersom extralandningarna innebär extra flygtid innebär de ändå en merkostnad.

Expressen har förgäves sökt finansminister Anders Borg för en kommentar. Hans pressekreterare Caroline Karlsson skriver i ett sms:

"Statsflyget finns till för att bland annat statsråd på ett säkert och effektivt sätt ska kunna resa i tjänsten. Tjänsteresorna behöver inte börja och sluta vid regeringskansliet i Stockholm, ibland påbörjas eller avslutas resor på annan ort."

Så har Borg extralandat

2006:

6 gånger

2007:

9 gånger

2008:

2 gånger

2009:

1 gång

2010:

0 gånger

2011:

5 gånger

2012:

4 gånger

2013:

3 gånger

Totalt: 30 gånger

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.