När finansminister Anders Borg var ung ville han skippa demokratin och inför anarki i Sverige.
När finansminister Anders Borg var ung ville han skippa demokratin och inför anarki i Sverige.

Anders Borg ville skippa demokratin

Publicerad
Uppdaterad
Finansminister Anders Borg är i dag en av den svenska demokratins främsta företrädare.
I slutet av 80-talet ville han hellre införa anarkism i landet.
- Om jag var statsminister skulle folk få göra vad de ville, sa Anders Borg då i tv-programmet "Diskutabelt".
Hästsvansprydde finansminister Anders Borg har flera gånger uppmärksammats för sina radikala åsikter som yngre. Han skrev bland annat den starkt public service-kritiska boken "Förmynderiets teori" 1994 - och som student förespråkade han anarkism. Nu är ett videoklipp från TV 3-programmet "Diskutabelt" från 1989 utlagt på videosajten YouTube. Där berättar en ung och kortklippt Borg att han vill avskaffa riksdag och demokrati. I stället vill han låta invånarna bestämma själva.

"Klasskampen - en myt"

Programmet leds av Robert Aschberg. När Anders Borg får ordet presenterar han sig som student från Uppsala. Han företräder sig själv, börjar han. - Jag skulle vilja säga att det här med klasskampen är en myt. Det var ju så att när sossarna tog över så hade svenskarna den näst högsta levnadsstandarden i världen, säger Anders Borg i programmet. - Välfärdsstaten är inte skapad av sossarna. De har sett till att man inte få bestämma över något längre. Robert Aschberg: - Skitsnack, utan dem hade du inte haft rösträtt, om du nu är gammal nog att rösta. - Vi var faktiskt världens näst rikaste land innan sossarna kom till makten. Det är nys att säga att de har skapat välfärdsstaten. Att skapa sitt eget liv, det behöver man ingen riksdag eller demokrati till. Det klarar man alldeles utmärkt av att göra med sina egna pengar.

"Går för långt"

En dansk centerdemokrat kommer in i diskussionen: - Den här unga herren går alldeles för långt. Han är revolutionär på ett farligt sätt. Anders Borg fortsätter direkt: - Detta är bara sån nys och myt. Det man har kunnat se i historien är att det staten har gjort har gynnat de grupper som har kontrollerat den. Aschberg: - Hur skulle du bli om du var statsminister? - Då skulle folk få göra vad de ville själva. Aschberg: Vad de vill? I alla lägen? Vad som helst. - Ja, definitivt, svarar Anders Borg.

"Ingen nyhet"

Genom sin pressekreterare Anna Unsgaard säger finansminister Anders Borg till Expressen.se: - Det är ingen nyhet att jag var nyliberal på den tiden. Det är också känt att jag inte är nyliberal i dag. Enligt Unsgaard tycker Anders Borg att videoklippet är "lite komiskt". Externlänk till YouTube-klippet: [YOUTUBE]

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag