"Vi befinner oss i ett historiskt krisläge", menar finansminster Anders Borg som på ett seminarium presenterade huvuddragen i den budget som han ska presentera för riksdagen på måndagen. Foto: Maja Suslin/Scanpix
"Vi befinner oss i ett historiskt krisläge", menar finansminster Anders Borg som på ett seminarium presenterade huvuddragen i den budget som han ska presentera för riksdagen på måndagen. Foto: Maja Suslin/Scanpix

Anders Borg: Vi befinner oss i ett historiskt krisläge

Publicerad
Uppdaterad
På måndagsförmiddagen lägger Anders Borg fram sin budget för riksdagen.
Men redan under söndagen presenterades innehållet i den nådiga luntan - en budget präglad av krisen:
- Det är en stor del tillfälliga satsningar, säger Anders Borg.
Klockan halv tio måndag förmiddag tar finansminister Anders Borg sin budgetpromenad till riksdagen.
Men innehållet i budgeten presenterades redan under söndagen, på ett seminarium på finansdepartementet.
Stora delar av budgeten var redan kända - bland annat de fortsatta skattesänkningarna för löntagare och krismiljarderna till kommuner och landsting.

"Historiskt krisläge"

Anders Borg inledde mötet med att slå an en bister ton:
- Utgångspunkten är att vi befinner oss i ett historiskt krisläge.
Trots det finns goda nyheter: skatteintäkterna blir bättre än vad regeringen räknade med i våras.
Antalet arbetade timmar är högre, konsumtionen har kommit igång igen och företagen går såpass bra att bolagsskatterna blir större än man trodde.
Anders Borg är även positiv kring utgifterna:
- Trots att vi gör stora reformer så ser vi att utgifterna minskar, säger Anders Borg.
Men det är en budget präglad av kampen mot krisen.
- Det är en stor del tillfälliga satsningar, säger Anders Borg.
Om de 17 miljarderna till kommuner och landsting säger finansministern:
- Ur historiskt perspektiv är det en extrem satsning.
Samtidigt sänker regeringen skatten genom att alla som jobbar återigen får sänkt inkomstskatt. Det handlar om 200-250 kronor i månaden för en vanlig löntagare.
- Det är absolut nödvändigt att gå vidare med jobbskatteavdraget, säger Anders Borg.
Budgeten innehåller inga direkta besparingar. Det finns dock ett energipaket som innebär att dieseloljan blir dyrare 2011.
- Men det är inte av budgetskäl, utan det är miljöpolitik, säger Anders Borg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag