Foto: Ylwa Yngvesson
 Foto: Ylwa Yngvesson

Anders Borg till hård attack mot oppositionen

Publicerad
Uppdaterad
På presskonferensen efter att vårbudgeten presenterats gick finansminister Anders Borg till hårt angrepp på oppositionen.
- Det allvarligaste hotet mot den ekonomiska utvecklingen är just den politik de rödgröna föreslår, sade han.
Anders Borg bedömer att de svenska offentliga finanserna är utomordentligt starka ur ett europeiskt perspektiv.
- Vi är de som står kanske allra längst ifrån den grekiska situationen.
Han sade också att arbetsmarknaden är den viktigaste faktorn för en bra ekonomisk utveckling de närmaste åren. Avgörande är att arbetslösheten faller i ganska snabb takt.
- Får vi ett utanförskap som låser sig på dagens nivå så finns det inte ens en krona i reformutrymme.
Därefter passade han på att gå till hård attack mot oppositionens politik:
- Det allvarligaste hotet mot den ekonomiska utvecklingen är just den politik som de rödgröna föreslår, sade han och pekade bland annat på högre arbetsgivaravgifter som leder till högre lönekostnader för företagen.
- Man går med kirurgisk precision på de skatter som är mest skadliga för ekonomin.
- Hamnar vi i en sits där vi lägger tunga kostnadsökningar på företagen så bryter vi återhämtningen, varnade Borg.

Nöjd med utvecklingen

Han var också nöjd med hur arbetsmarknaden i Sverige utvecklats under krisen.
- Vi har haft den värsta krisen sedan depressionen och den svenska arbetsmarknaden klarar sig betydligt bättre än den gör i andra länder där man nu förbereder skattehöjningar.
- Vi är det enda land i Europa som kan överväga skattesänkningar och det beror på att vi har vårdat de offentliga finanserna.
Expressen.se/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag