Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anders Borg skiljer sig - hon är nya kärleken

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Pr-konsulten och Army of Lovers-stjärnan Dominika Peczynski, 44, är Anders Borgs nya kärlek.
Foto: Krister Larsson
Anders Borg kommenterar nya relationen till Expressen, "Man kan inte säga så mycket om framtiden. Man styr inte över livet."
Foto: Sven Lindwall

Förre finansministern Anders Borg, 47, skiljer sig efter att ha inlett en relation med pr-konsulten och ex-artisten Dominika Peczynski, 44.

Det bekräftar Borg för Expressen.

– Vi kommer gemensamt, min hustru och jag, att lämna in skilsmässopapper. Nu ligger mitt fokus naturligtvis på att säkra tryggheten för min familj.

Anders Borg sökte själv kontakt med Expressen under måndagskvällen för att berätta om de rykten som cirkulerat kring hans äktenskap.

Tidningen Hänt Extras förstasida i numret som kommer i veckan handlar om "Anders Borgs kärleksmöten med Dominika Peczynski!".

I en intervju med Expressen väljer Borg nu att berätta om att han har lämnat in en skilsmässoansökan och han bekräftar relationen med Peczynski.

– Jag ska ge dig en kommentar, sen får du ställa några frågor, säger Anders Borg när han ringer upp – och fortsätter:

– En skilsmässa är ju en svår process som väldigt många människor går igenom. Vi kommer gemensamt, min hustru och jag, att lämna in skilsmässopapper. Nu ligger mitt fokus naturligtvis på att säkra tryggheten för min familj. Och jag ska göra allt för att ha en bra relation till min hustru, och säkra att barnen är trygga. Vad som gäller för framtiden så är det helt enkelt så att man inte kan styra över livet och känslorna, utan vad som nu sker får framtiden helt enkelt utvisa.

Varför väljer du att berätta det här?

– Det kan finnas en poäng att lämna en kommentar till dig, och att man därmed i övrigt kan lämna mig och mina barn ifred.

Är du orolig för att dina barn skulle hamna i någon medial uppmärksamhet med anledning av det här?

– En skilsmässa är en svår process, den är lång och har många bottnar. Fokus för mig är helt enkelt att vi ska ta oss igenom den processen och att det ska ske så att jag skapar så mycket trygghet jag kan för min familj.

Vill du säga någonting om hur länge du och Dominika Pezcynski har varit ett par – är det något du vill prata om?

– Man kan inte säga så mycket om framtiden. Man styr inte över livet. Det här är en period sedan något innan jul och vad som händer i framtiden, det får man se.

Vill du säga någonting om hur ni träffades?

– Jag vill inte gå in på några ytterligare kommentarer kring det.

I övrigt då, trivs du med dina nya uppdrag och hur är tillvaron i övrigt?

– Skilsmässor är ju besvärliga, det tror jag att alla som varit med om dom vet. Det är naturligtvis där jag lägger fokuset. Det här är ju en del av mitt privatliv och någonting som inte rör mina övriga uppdrag.

Pendlade till Katrineholm

Anders Borg pendlade under alla år som finansminister till hemmet i Katrineholm.

I en lång intervju för Expressens reporter Karin Sörbring i september förra året berättade han om priset som familjen fick betala.

– I och med att jag har min familj i Katrineholm och jag i princip bara är hemma på helgerna så är det ju en påfrestning för familjen. Jag skulle nog säga att vi har väldigt starka familjeband. Vi är en familj som lever tätt med varandra. Dels talar vi mycket i telefon i veckorna, men när vi inte arbetar så är vi tillsammans, vi gör saker ihop. Både jag och min hustru är väldigt engagerade i våra barn och deras utbildning och vad de är intresserade av. Det enda man kan göra om man ska leva ett offentligt liv är att försöka skydda den privata delen så mycket man kan och jobba med att ha starka familjeband.

Anders Borg berättade också att han var hemma sex månader med sina barn.

– Jag ska inte säga att det är utan ansträngning att vara tvillingförälder, särskilt inte i början. Sedan har man väldigt mycket fördelar av det också, att de har väldigt mycket trygghet i varann när man ska introducera dem på dagis eller i skolan. Men livet är ju mycket slumper och om jag själv ska reflektera över varför jag kom tillbaka till politiken tror jag att det delvis är för att jag var föräldraledig och hade mer tid än vad jag annars skulle ha haft för att följa politiken.

"Tycker om det kristna kärleksbudskapet"

I samma intervju berättade han om sin tro på Gud – något som han också pratat om hos Fredrik Skavlan i SVT.

– Jag brukar stanna vid att säga att det var händelser i familjen. Jag vill inte gärna gå in i så pass privata upplevelser. Men för mig har det varit en trygghet att känna någon form av förtröstan, tro, förhoppning om att det ska finnas någonting som är gott i vår tillvaro, en Gud helt enkelt. Och jag tycker om det kristna kärleksbudskapet. I grund och botten tycker jag att det är väldigt bra levnadsregler att man ska försöka att se sin nästa och försöka hjälpa andra människor och försöka leva ett liv där man tar ansvar för helheten.

Flera nya uppdrag

Efter regeringsskiftet har han tagit på sig flera nya uppdrag.

Han är föreslagen som vice ordförande i Stenbecksfärens investmentbolag Kinnevik. Han har också uppdrag för banken Citi, World Economic Forum och Finlands regering.

För att hantera rådgivaruppdragen startade han i december firman Economic and Financial Management Anders Borg AB.

Dominika Peczynski separerade nyligen från sambon Yoav Bartal. Han har bland annat jobbat som sakkunnig i regeringskansliet och som pressekreterare hos Peczynskis väninna, den tidigare jämställdhetsministern Nyamko Sabuni, under Reinfeldts tid vid makten.

Dominika Peczynski driver nu pr-byrån Mafioso i Stockholm efter att under 1990-talet ha varit medlem i popgruppen Army of Lovers. Hon har även varit programledare i TV3 och Kanal 5.

I december valde hon att kommentera sin separation för Expressen:

– Det är inget speciellt som har hänt egentligen. Det som gör att det kommer nu är att det är helger, det är inför helgerna det blir så himla mycket fokus på saker som man kanske inte tänker så mycket på annars, säger hon.

– Det är klart att det har känts ett tag, men det blir så mycket fokus på relationsgrejer när storhelger närmar sig. Så är det, men det är ett gemensamt beslut.

Nyheten blev vida uppmärksammad. Moderaternas pressjour hade redan förberett ett uttalande som sedan lämnades ut till pressen på begäran, efter att nyheten blivit känd.

"En skilsmässa är en svår process som många har gått igenom.

Fokus ligger nu på att säkra trygghet för min familj. Vi kommer lämna in en gemensam skilsmässoansökan. Jag kommer att göra allt jag kan för att ha en bra relation till min hustru sedan många år tillbaka som också är mina barns mamma.

Man kan inte alltid styra över känslor och livet. Vad som nu sker får framtiden utvisa", skriver Anders Borg i uttalandet.

En stor snackis

På sociala medier har nyheten blivit en stor snackis.

Kristdemokratiska riksdagsledamoten Caroline Szyber var en av dem som uppmärksammade nyheten på Twitter.

"I bland är skvaller roligt, i bland väldigt roligt", skriver hon på Twitter.

Även TV4-programledaren Jessica Almenäs skämtade om nyheten.

"CHOCKEN. Anders Borg och Dominika", skriver hon.

Bland de som uppmärksammat det nya paret finns flera tunga namn. SVT:s politiska kommentator Margit Silberstein skriver på Twitter:

"Efter alla vargavintrar våras det alltså för Anders Borg".

TV4-journalisten Jens B Nordström skriver:

"Anders Borg skiljer sig – har ett förhållande med Dominika Peczynski. I did not see that one coming".

Pr-konsulten Paul Ronge ger även han sin syn på saken.

"Måste ändå säga – så grymt skicklig mediehantering av Borg. EN intervju – sen exil", skriver han Twitter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.