"Det förs nu en jättekonstig debatt i Sverige som om det är ett problem om människor invandrar hit", säger Anders Borg i Ekots lördagsintervju. Foto: Anna-Karin Nilsson
"Det förs nu en jättekonstig debatt i Sverige som om det är ett problem om människor invandrar hit", säger Anders Borg i Ekots lördagsintervju. Foto: Anna-Karin Nilsson

Anders Borg sågar KD-ledarens utspel

Publicerad

Anders Borg sågar KD-ledaren Göran Hägglunds utspel om invandringspolitiken.

I "Ekots lördagsintervju" säger den tidigare finansministern att mångkulturalism gör Sverige bättre.

– Det förs nu en jättekonstig debatt i Sverige som om det är ett problem om människor invandrar hit, säger Borg i programmet.

Anders Borg, M, meddelade kort efter valförlusten att han lämnar politiken. Nu ska han i stället ta plats i styrelserna för Stenbecks maktbolag Kinnevik och telefonoperatören Millicom.

Men det stoppar inte den förre finansministern att kommentera en av de mest aktuella politiska frågorna i Sverige just nu.

I "Ekots lördagsintervju" sågar han stora delar av den tidigare allianskollegan Göran Hägglunds utspel om invandringspolitiken.

Hägglund skrev i veckan på DN Debatt att man måste lyssna till folks oro för en ökad invandring. Han föreslog också flera förändringar av invandringspolitiken - däribland minskade bidrag, tillfälliga uppehållstillstånd och snabbare asylprocesser.

"Jättekonstig debatt"

Anders Borg säger att han inte ens delar utgångspunkten till utspelet.

– Alla riktigt väl fungerande delar av den globala ekonomin präglas av mångfald och mångkulturalism, säger han i "Ekots lördagsintervju" och fortsätter:

– Ett mångkulturellt samhälle är ett effektivt och starkt samhälle. Det förs nu en jättekonstig debatt i Sverige som om det är ett problem om människor invandrar hit. Jag delar inte den synen. Jag tycker det är en stor fördel att det har kommit tiotusentals människor från Syrien, Irak, Iran och Somalia. De bidrar till att göra Sverige bättre och till ett mer dynamiskt och spännande samhälle. Alla riktigt spännande samhällen vi ser, där man har hög grad av innovation och en hög grad av förändringskraft, de präglas av det.

Borg jämför också med situationen i Finland.

– När jag är i Finland och diskuterar finsk ekonomi så är ett av de uppenbara problemen att man inte har invandring. Man tappar någonstans mellan 15 och 20 000 människor i arbete varje år, säger han.

"Fungerar inte riktigt"

Borg kritiserar även konkreta delar av Hägglunds förslag - nämligen tillfälliga uppehållstillstånd.

– Vi hade tillfälliga uppehållstillstånd tidigare men skälet till att vi valde bort dem var att vi ville tydliggöra att det är integration som gäller från dag ett. Det är inte så att människor som har flytt från krig efter tre år kan vända tillbaka. Att vi i stor utsträckning skulle kunna deportera människor till Syrien efter tre år, eller till Somalia eller Afghanistan, det fungerar inte på riktigt. Det blir bara en symbolsak.

I "Ekots lördagsintervju" berättar Borg även entusiastiskt om sitt nya jobb som vice ordförande för Kinnevik och styrelseledamot i Millicom. Där kommer han bland annat jobba med riskanalyser och kontakter med regeringar i nya marknader för företaget.

– Det är ett jättespännande företag. Om jag råkar leva nu, och den här transformationen av världsekonomin sker. Om jag får välja vad jag ska göra så vill jag vara med om det, säger Borg i "Ekots lördagsintervju".

Borg upprepar också vad han tidigare sagt om att han tycker att det ska bli roligt att jobba i en bransch i tillväxt i stället för att hantera den europeiska krisen.

– Talar vi om Tanzania. När Kinnevik kom in där för sex, sju år sedan så hade man 3-400 000 abonnenter, nu har man sju miljoner, säger Borg i "Ekots lördagsintervju".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag