Foto: ANNA-KARIN NILSSON / EXPRESSEN
 Foto: ANNA-KARIN NILSSON / EXPRESSEN

Anders Borg polisanmäls efter fylleskandalen

Publicerad

Polisen har själv anmält den förre finansministern Anders Borg efter hans omtalade fylleskandal på en familjefest i skärgården.

– Det har kommit till min kännedom att det kan finnas ett brott som lyder under allmänt åtal. Då har jag en skyldighet att uppta en anmälan, säger Kristoffer Samsing vid Norrmalmspolisen till Expressen.

Polisanmälan rör sexuellt ofredande i två fall, olaga hot alternativt ofredande samt förolämpning.

Det är Kristoffer Samsing, stationsbefäl vid Norrmalmspolisen i Stockholm, som först säger till Aftonbladet att han har gjort en anmälan efter det som har framkommit om Anders Borg och den omtalade sommarfesten i skärgården förra helgen. 

Han säger samtidigt till Expressen att flera anonyma inringare har hört av sig efter att fylleskandalen blev känd under fredagen. 

– Jag beslutade att att vi ska uppta en anmälan, säger Kristoffer Samsing. Sedan får vi se om det exempelvis finns en målsägare som också har gjort en anmälan någon annanstans i landet. 

Samsing: "Kan finnas ett brott" 

Vad är det som leder fram till att du beslutar dig för att göra en anmälan?

– Det har kommit till min kännedom att det kan finnas ett brott som lyder under allmänt åtal. Då har jag en skyldighet att uppta en anmälan. Jag har skrivit anmälan – sedan är det en kollega som får granska den. Vi var ett antal som tyckte att vi hade kommit upp till den misstankegraden att vi i varje fall skulle uppta en polisanmälan. 

Enligt Kristoffer Samsing står inte Anders Borg upptagen som "skäligen misstänkt" i anmälan, däremot framgår det att han "kan misstänkas":

– Det är en låg misstankegrad.

Under lördagsmorgonen är det två anonyma personer som har ringt in till Norrmalmspolisen och ställt frågor om det som har hänt kring den förre finansministern. 

Anders Borg står inte upptagen som "skäligen misstänkt" i anmälan, däremot framgår det att han "kan misstänkas"Foto: ANNA-KARIN NILSSON / EXPRESSEN

Anonyma personer har ringt polisen

– Någon har undrat om anmälan har upptagits, någon annan tyckte att det borde göras en anmälan. Därefter började jag läsa lite på nätet. Det var då vi ansåg att vi hade kommit upp till den misstankegraden att vi i alla fall skulle ta upp en anmälan. Men sådant här gör vi hela tiden – saker som inte blir någonting och saker som blir någonting. 

Den förre finansministern gick själv ut i sociala medier under fredagen och bad om ursäkt för sitt beteende på sommarfesten. Då skrev han: "Jag var på fest i helgen och drabbades av en blackout. Jag dricker inte mer än de flesta men har varit under hård press de senaste månaderna och det måste ha tagit ut sin rätt." "Jag har fått höra i efterhand att jag betedde mig mycket olämpligt. Jag vill uppriktigt be om ursäkt till de närvarande som tog illa vid sig. Känner stor besvikelse och ånger över mitt beteende."

Borg vice styrelseordförande i Kinnevik

De brott som den förre finansministern anmälts för är sexuellt ofredande i två fall, olaga hot alternativt ofredande och förolämpning.

Anders Borg var svensk finansminister i Fredrik Reinfeldts alliansregering. Han avgick efter valnederlaget 2014. Numera har han lämnat det politiska livet och är bland annat vice styrelseordförande för familjen Stenbecks investmentbolag Kinnevik. 

Expressen har sökt Kinneviks informationsdirektör Torun Litzén under lördagen för en kommentar.

Att blotta sig kan innebära att man göra sig skyldig till sexuellt ofredande, enligt rättsexperter.

– En åklagare kan på egen hand inleda en förundersökning utifrån vad som skrivs i tidningar, säger professor Mårten Schultz.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag