Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anders Borg pekas ut som ny Moderatledare

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
LÄMNAR PLATS? Spekulationerna kring Fredrik Reinfeldts framtid som partiledare tar ny fart i och med Dagens Industris granskning av Moderaterna. I reportaget stärks bilden av en trött statsminister och en kraftfull Anders Borg.
Foto: Jens L'Estrade

Anders Borg pekas nu ut som Fredrik Reinfeldts efterträdare.

I ett långt reportage i DI Weekend öppnas för besked om ett partiledarskifte i Moderaterna senast i slutet av mars.

- Mycket tyder på att Fredrik avgår och Anders tar över, säger en källa till Dagens industri.

Reinfeldt ville själv i går kväll inte kommentera uppgiften som dock dementeras av hans pressekreterare.

Spekulationerna kring Fredrik Reinfeldts framtid som moderatledare och statsminister har varit aktuella under flera år. Från oppositionens ledarsidor har gjorts försök att ge en bild av en trött statsminister som tycks vara i behov av ledighet och det har irriterat Reinfeldt.

Bok om ledarskifte

Tidigare har författaren Anita Kratz, som skrivit den mest initierade boken om Fredrik Reinfeldt och "Nya Moderaterna", också förutsagt ett ledarskifte inom Moderaterna under 2013 där Reinfeldt ska lämna över till Borg.

Det irriterade också Reinfeldt och Borg som båda kraftfullt dementerat.

Nu tar spekulationerna ny fart.

Dagens industris politikreporter Tomas Nordenskiöld, känd för att bland annat ha skrivit reportaget om Socialdemokraterna och Håkan Juholts budgetfiasko som anges som en bidragande orsak till hans fall, har nu granskat läget i Moderaterna.

Slutsatsen sammanfattas i en rubrik om finansminister Anders Borg: "Redo att axla en tyngre roll". Granskningen kommer dagen efter att Expressen berättat om Reinfeldts framtidsplaner om att leta upp en ny bostad i Täby efter skilsmässan.

Flera källor

I Dagens Industris reportage, som bygger på intervjuer med namngivna och anonyma källor förstärks bilden av en trött statsminister och en kraftfull finansminister som flyttat fram positionerna i regeringen på senare tid.

- Det är Anders som kommer med idéerna och det är han som genomför dem, säger en källa till DI Weekend om arbetet i regeringen.

I reportaget konstateras också att partifolket inom Moderaterna åter har börjat tro på ett partiledarskifte inom kort.

- Jag tror att det skulle kunna ske inom kort. Mycket tyder på att Fredrik avgår och Anders tar över, och i så fall måste det tillkännages snart, senast i mars, säger en av dem Di Weekend pratat med.

- Hans tid är nu snarare än efter valet 2014, säger flera av DI-källorna om Borg.

Finansministern har tidigare sagt att hans lyckligaste dag kommer vara den när han slutar med politiken, men nu har han uppenbarligen bytt fot. I en Expressenintervju under ekonomitoppmötet i Davos i januari konstaterade Borg:

- Det är min ambition att stanna över nästa mandatperiod men det är ytterst upp till väljarna.

"Ingen ny partiledare"

Expressen: Ditt namn lyfts fram i diskussionen om vem som ska bli ny partiledare i Moderaterna - är du sugen på det?

- Moderaterna ska inte ha någon ny partiledare på många år. Fredrik Reinfeldt är ung, kraftfull och har framtiden för sig.

Men du utesluter inte det?

- Min politiska uppgift är att vara finansminister och jag har inga som helst ambitioner att göra något annat.

Samma svar får DI Weekend när Borg konfronteras med uppgifterna om att han snart ska ta över partiledar- och statsministerposten.

- Jag vill att Fredrik Reinfeldt ska vara statsminister. Det är en väldigt bra arbetsfördelning vi har, jag trivs bra med den. Och som sagt, för att vara statsminister är han fortfarande mycket ung.

Dementeras av pressekreteraren

Expressen frågade i går kväll om Fredrik Reinfeldts presschef Roberta Alenius om statsministern ville kommentera uppgiften om att han ska avgå inom kort.

Reinfeldt ville själv inte säga något utan hans pressekreterare återkom senare med en kommentar via sms:

- Det stämmer inte och det kommer snart att visa sig. På måndag åker Fredrik Reinfeldt till Maramö för att tillsammans med sina Allianskompisar förbereda hur de ska vinna valet 2014.

Moderaterna har partistämma i höst, men då står inte val av partiledare på dagordningen eftersom Reinfeldt är vald till 2015.

FREDRIK REINFELDTS TUFFA ÅR

SAUDIAFFÄREN

Ekots avslöjande om att Sverige hjälpt diktaturen Saudiarabien att planera bygget av en vapenfabrik slog ner förra året ner som en bomb i den politiska debatten. Den så kallade "Saudiaffären" tvingade Fredrik Reinfeldts försvarsminister Sten Tolgfors på fall. Själv lade Fredrik Reinfeldt locket på. Oppositionen KU-anmälde affären. I vår kommer KU:s betänkande.

VATTENFALL

Fredrik Reinfeldt har pressats hårt efter att det blivit känt att Vattenfalls köp av Holländska Nuon inneburit stora förluster för det halvstatliga bolaget. Trots att tjänstemän vid näringsdepartementet ifrågasatte det höga priset gick köpet igenom. I går ställdes statsministern till svars under riksdagens frågestund.

PARTISEKRETERAREN

Fredrik Reinfeldts val av Kent Persson som ny partisekreterare fick utså hård kritik. Persson inledde uppdraget med flera grodor, bland annat genom att föreslå en ny myndighet - som redan var på gång. Han lär också ha gjort sig opoppis bland kollegorna. Expressen skrev i söndags att så gott som alla nyckelpersoner i hans omgivning har slutat.

SKILSMÄSSAN

I mars förra året meddelade Fredrik Reinfeldts pressekreterare att han och hustrun Filippa Reinfeldt flyttar ifrån varandra efter ett 20 år långt äktenskap. Senare under våren lämnade de in en skilsmässoansökan som beviljades så sent som i förrgår. Fredrik och Filippa träffades 1990 när de valdes in i samma Muf-styrelse.

LINA LUND

FAKTA

Jag erkänner gärna att politikens utformning och dess fokusering i grund och botten är Anders eget verk

Sven Otto Littorin, fd arbetsmarknadsminister, till DI Weekend

FAKTA

Själva ansatsen till det som blev Nya Moderaterna är om inte till 100 % så i alla fall 75-80 % Anders Borgs

Bo Lundgren, fd partiledare, till DI Weekend

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.