Anders Borg. Foto: STELLA PICTURESAnders Borg. Foto: STELLA PICTURES
Anders Borg. Foto: STELLA PICTURES
Statsminister Stefan Löfven (S). Foto: RICKARD NILSSON / © RICKARD NILSSONStatsminister Stefan Löfven (S). Foto: RICKARD NILSSON / © RICKARD NILSSON
Statsminister Stefan Löfven (S). Foto: RICKARD NILSSON / © RICKARD NILSSON
Ulf Kristersson. Foto: THOMAS JOHANSSON/TTUlf Kristersson. Foto: THOMAS JOHANSSON/TT
Ulf Kristersson. Foto: THOMAS JOHANSSON/TT

Anders Borg: M och S borde bilda regering

Publicerad

Moderaterna borde bilda en koalitionsregering med Socialdemokraterna. 

Det säger den före detta finansministern Anders Borg när han gästar SvD:s "Ekonomistudion". 

– Jag tror det blir väldigt svårt för en ny alliansregering att bildas. Det mest sannolika utfallet är att vi får två jämnstora block och SD däremellan på lite under 20 procent, säger han, i programmet.

Anders Borg var en av de ledande Moderaterna som var med när alliansen bildades. 

Nu, med bara månader kvar till valet, tycker han att det bästa regeringsalternativet vore om Moderaterna bildade en koalitionsregering med Socialdemokraterna, säger han i SvD Näringslivs program "Ekonomistudion".

Den före detta finansministern ser ett scenario efter valet i höst med två jämnstora block och ett Sverigedemokraterna som når lite under 20 procent. 

– Då blir det svårt bilda majoritetsregering. Jag tror det bästa – inte mest sannolika – vore en bred koalitionsregering som inkluderar både M och S, säger han i programmet. 

När det kommer till frågan om Sverigedemokraterna tror Borg att Moderaterna står inför ett val där man måste välja S eller SD som samarbetspartner. Där är S ett bättre val enligt Borg. 

Om man inte når en bred koalition i regeringsfrågan varnar Borg för förödande konsekvenser. Han tror att en svag minoritetsregering kan få svårt att få stöd i riksdagen för sin ekonomiska politik.

Borg tror även att Sverige kan komma att påverkas hårt om världen drabbas av en ny global lågkonjunktur. Detta på grund av det stora beroendet av råvaror i vår ekonomi, vars pris ofta påverkas starkt av konjunkturssvängningar. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag