Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Anders Borg: M och S borde bilda regering

Anders Borg. Foto: STELLA PICTURES
Statsminister Stefan Löfven (S). Foto: RICKARD NILSSON / © RICKARD NILSSON
Ulf Kristersson. Foto: THOMAS JOHANSSON/TT

Moderaterna borde bilda en koalitionsregering med Socialdemokraterna. 

Det säger den före detta finansministern Anders Borg när han gästar SvD:s "Ekonomistudion". 

– Jag tror det blir väldigt svårt för en ny alliansregering att bildas. Det mest sannolika utfallet är att vi får två jämnstora block och SD däremellan på lite under 20 procent, säger han, i programmet.

Anders Borg var en av de ledande Moderaterna som var med när alliansen bildades. 

Nu, med bara månader kvar till valet, tycker han att det bästa regeringsalternativet vore om Moderaterna bildade en koalitionsregering med Socialdemokraterna, säger han i SvD Näringslivs program "Ekonomistudion".

Den före detta finansministern ser ett scenario efter valet i höst med två jämnstora block och ett Sverigedemokraterna som når lite under 20 procent. 

– Då blir det svårt bilda majoritetsregering. Jag tror det bästa – inte mest sannolika – vore en bred koalitionsregering som inkluderar både M och S, säger han i programmet. 

När det kommer till frågan om Sverigedemokraterna tror Borg att Moderaterna står inför ett val där man måste välja S eller SD som samarbetspartner. Där är S ett bättre val enligt Borg. 

Om man inte når en bred koalition i regeringsfrågan varnar Borg för förödande konsekvenser. Han tror att en svag minoritetsregering kan få svårt att få stöd i riksdagen för sin ekonomiska politik.

Borg tror även att Sverige kan komma att påverkas hårt om världen drabbas av en ny global lågkonjunktur. Detta på grund av det stora beroendet av råvaror i vår ekonomi, vars pris ofta påverkas starkt av konjunkturssvängningar. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!