Anders Borg (M): "Det är häftigt att betala skatt"

Publicerad
Uppdaterad
Har Anders Borg blivit socialdemokrat?
Det frågar sig många nu efter att han yttrat Mona Sahlins bevingade ord:
- Det är häftigt att betala skatt, sa finansministern i SVT:s Kulturnyheterna.
När SVT:s kulturnytt ställde frågor till Anders Borg (M) om bokmomsen kom det oväntade svaret.
- I grund och botten är det så att det är häftigt att betala skatt om man vill ha en välfärdsstat, sa han.
Uttalandet påminner starkt om vad Mona Sahlin sa 1994 till SVT.
- Om man är socialdemokrat, då tycker man att det är häftigt att betala skatt. För mig är skatt det finaste uttrycket för vad politik är, sa hon då.
Uttrycket att det är häftigt att betala skatt är ett av Mona Sahlins mest kända citat.

"Anders Borg (S)"

På Twitter var folk inte sena att göra sig löjliga över Anders Borgs uttalande.
Twittermeddelande som "Anders Borg (S) uttalade sig i radio om skatten" och "Varning! Om Anders Borg söker medlemskap i din s-förening. Fundera över hur långt man ska driva Alla-ska-med-linjen?" var inte sena att skrivas.
Expressen.se har utan framgång sökt Anders Borg för en kommentar. Hans pressekreterare Daniel Valiollahi lovar dock att finansministern inte har blivit socialdemokrat.
- Anders Borg har alltid varit väldigt tydlig med att han tycker att det är bra att betala skatt för att finansiera den gemensamma välfärden, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag