Foto: Christian Örnberg
 Foto: Christian Örnberg

Anders Borg: Italien kan minska statsskulden själv

Publicerad
Uppdaterad
Även om krisen i Italien är mycket allvarlig och kan få stora konsekvenser för den ekonomiska återhämtningen, så är ändå inte Italien ett nytt Grekland, anser finansminister Anders Borg (M).
- Italien har betydande möjligheter att minska sin statsskuld själva, säger han.
EU:s finansministrar diskuterade den allt besvärligare situationen i Italien när de möttes i Bryssel. Under mötets gång noterades återigen rekordnivåer för räntan på italienska statsobligationer.
- Har man en så stor skuld som de har och en så låg potentiell tillväxt, så blir den här typen av ränteuppgångar snabbt väldigt besvärliga, säger finansminister Anders Borg efter mötet.

Italien oroskälla

- Det är nog alldeles tydligt att de internationella marknaderna i dag är mer oroliga och mer fokuserade på Italien än på någonting annat. Man har så att säga redan skrivit av Grekland, så det klart att Italien är en oroskälla.
Även om krisen i Italien är mycket allvarlig och kan få stora konsekvenser för den ekonomiska återhämtningen, så är ändå inte Italien ett nytt Grekland, anser Anders Borg. Han tror att det är lång väg kvar tills Italien skulle behöva be om hjälp utifrån.
- Italien har betydande möjligheter att minska sin statsskuld själva. De har stora tillgångar, de har möjlighet att minska sina offentliga utgifter och öka sina skatter. Det är en stor skillnad mellan Italien och Grekland, om italienarna är beredda att föra en ansvarsfull politik, säger Borg.

Behöver stabilitet

Just nu litar inte marknaden på att den viljan finns där, vilket bidrar till att öka osäkerheten.
- Det Italien behöver är en politisk stabilitet och en politisk trovärdighet, som visar att det finns en politisk och folklig uppbackning att vidta grundläggande strukturreformer för att förstärka konkurrenskraften, säger Borg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag