I en intervju med programledaren Malou von Sivers som sänds på fredagen berättar Anders Borg att han ser fram emot den dagen han inte längre är finansminister. Foto: Pontus Lundahl / Scanpix
I en intervju med programledaren Malou von Sivers som sänds på fredagen berättar Anders Borg att han ser fram emot den dagen han inte längre är finansminister.  Foto: Pontus Lundahl / Scanpix

Anders Borg har lovat att sitta kvar

Publicerad
Uppdaterad
Anders Borg talar i fredagens "Efter tio" i TV4 ut om sitt arbete som toppolitiker.
Finansministern säger att han längtar till livet efter finansdepartementet - och ser fram emot slutet på sin karriär.
- För mig skulle den dagen jag slutar som finansminister vara en av de bästa i mitt liv, säger Borg.
Anders Borg är en av Sveriges mest populära politiker och ses som Fredrik Reinfeldts högra hand.
Men i en intervju med programledaren Malou von Sivers som sänds på fredagen berättar han att han ser fram emot den dagen han inte längre är finansminister. 
- I min föreställningsvärld är politik väldigt mycket ansvarstagande.
För mig skulle den dagen jag slutar som finansminister vara en av de bästa i mitt liv. Det skulle vara väldigt skönt att få återgå till att vara en vanlig människa med ett vanligt jobb, få gå på Ica, säger Anders Borg i "Efter tio".

"Lovat Fredrik"

Borg har lovat att sitta kvar till valet 2014 och kanske litet till – ett besked som han gett under några år och som står fast.
- Jag har lovat Fredirk vara kvar den här mandatperioden och en bit in i nästa, om vi nu vinner nästa val. Men den dagen jag slutar med politik kommer det kännas att jag kommer att dra en enorm lättnadssuck, säger Borg i "Efter tio".
Han utvecklar senare resonemanget för TT.
- Jag ser mitt jobb som ett ansvarsuppdrag, men det är ett långsiktigt uppdrag och jag kommer, som jag tidigare sagt, absolut att stanna kvar över valet 2014 och i arbetet därefter. Vad som sker sedan beror på valresultatet och är ytterst en fråga för Fredrik Reinfeldt, säger Borg till TT.
Så här säger Borgs pressekreterare Markus Sjöqvist till Expressen.se:
- Anders har vid flera tillfällen tidigare sagt att han ser det här jobbet som något han gör under en period i sitt liv, att han inte tänker sig att jobba med politik fram till pension utan han kan tänka sig göra andra saker också, säger Markus Sjöqvist.
- Han har sagt att han tar en mandatperiod i taget.

Betyder det att han inte kommer sitta en hel mandatperiod till?

- Vi är fyra år från den tidpunkten han talar om, väldigt mycket kan hända. Det är nog väldigt tidigt att säga någonting definitivt, säger Markus Sjöqvist och fortsätter:
- Det enda man kan säga är att han har lovat Fredrik att sitta en bit in i nästa mandatperiod. Men därmed inte sagt att det är något slutgiltigt, att det aldrig blir längre än så. Så långt har han lovat sedan får vi väl se.

"Ska ha förståelse"

I fredagens öppenhjärtiga intervju i ”Efter tio” i TV4 berättar Borg också om längtan till livet efter det som finansminister.
- Det jag tycker är roligt är att vara med min familj. Jobbet ser jag som ett tungt ansvarsuppdrag, viktigt att utföra och en utmaning, men också ett tungt ansvar, säger Borg till TT.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag